El passat mes d’abril, amb el procés ordinari d’adjudicació de places MIR i la convocatòria extraordinària, es van adjudicar 8.522 places de les 8.768 ofertes –el 97%–, quedant-ne 246 desertes, totes elles de Medicina Familiar i Comunitària (MFiC). Metges de Catalunya (MC) ja va alertar aleshores de la gravetat de la situació, la qual “posa en joc el futur de l’assistència sanitària pública”, però aquesta ha empitjorat encara més després del tancament de la convocatòria, ja que s’han produït 22 renúncies i hi ha hagut 259 nous residents que ni tan sols van arribar a prendre possessió de les seves places de formació sanitària especialitzada triades. D’aquestes, set i 63, respectivament, són a Catalunya.
No és cap sorpresa que la medicina de família hagi tornat a ser l’especialitat més castigada, a la qual corresponen 148 no incorporacions i set renúncies, més de la meitat del total. El sindicat mèdic lamenta que la pèrdua d’interès del personal facultatiu més jove sigui cada cop més notòria, provocada principalment per la sobrecàrrega assistencial, l’excés de burocràcia a les consultes i el dèficit de professionals, els quals han propiciat el deteriorament de l’especialitat i no permeten reflotar-la, malgrat els incentius econòmics.
Encara que aquesta és una situació que es pateix a tot l’Estat, Catalunya torna a liderar el rànquing de no incorporacions i renúncies, amb 36 i tres, respectivament, essent “més aguditzat” el seu abandonament aquí que no pas en altres comunitats autònomes. Així, aquestes renúncies i vacants, sumades a les 22 places de MFiC que ja van quedar buides a la convocatòria extraordinària, eleven a 61 les places desertes enguany al primer nivell assistencial –el 16,44% de les ofertes–. Aquesta xifra supera la de 2023, quan el sistema de salut català va tenir 56 MIR menys dels que necessitava.
La resta de no incorporacions (27) i renúncies (4) a la sanitat catalana es corresponen a places de les especialitats de Medicina Preventiva i Salut Pública, Medicina del Treball, Medicina Interna, i Geriatria.
Silenci per part de l’Administració
Totes aquestes dades han estat publicades pel diari ABC, que ha tingut accés al Portal de Transparència del Ministeri de Sanitat, i són les úniques de les quals disposa MC, ja que l’Administració no ha donat cap mena de resposta a les peticions del sindicat.
L’organització va demanar fa unes setmanes aquesta informació, desglossada per especialitat, a totes les direccions de les diferents regions sanitàries del Servei Català de la Salut (CatSalut) per tal de poder analitzar la situació actual dels MIR i, en conseqüència, del sistema sanitari català. No obstant, cap d’aquestes ha respost a les demandes de MC.
Situació crítica
Tenint en compte aquestes dades, el sindicat mèdic es mostra “cada vegada més preocupat” pel futur de la medicina de família, ja que aquest ha estat el tercer any consecutiu amb places buides. “Les més de 200 vacants i renúncies dels últims tres anys ens han deixat un sistema de salut que no compta amb el personal que necessitaria per poder cobrir tota la demanda assistencial, el qual empitjora encara més la situació agònica de l’atenció primària”, alerta MC.
Per aquest motiu, l’organització insisteix en la necessitat de que el Departament de Salut millori les condicions laborals de l’especialitat per tornar a fer-la atractiva. En cas contrari, preveu que serà impossible despertar de nou l’interès de les noves generacions facultatives per exercir-la i, per tant, aquesta situació continuarà empitjorant any rere any.