Ricard Yago: "Sanitat deixa els mesto en el més absolut desemparament"

dijous, 29 maig, 2014

El secretari adjunt de MESTO-FESTO de Metges de Catalunya (MC), Ricard Yago, recrimina al Ministeri de Sanitat que deixi als metges especialistes sense títol oficial (mesto) en "el més absolut desemparament" negant-se a obrir un procés de regularització que reconegui el títol d’especialista als 2.000 facultatius que es troben en aquesta situació a l’Estat espanyol.

En declaracions a la Sexta Noticias, Yago afirma que els mesto exerceixen en precari ja que no poden consolidar les seves places i treballen amb major inseguretat laboral.

"Després dels processos de regularització dels anys 1994 i 1999 esperàvem un tercer procés, però no n’hi ha hagut", explica el responsable de titulació de MC i alhora president de la Asociación de Médicos y Farmacéuticos Especialistas sin Título Oficial de España que lamenta que el ministeri deixi de banda aquests professionals.

En aquest sentit, MC ha reclamat a Sanitat que reguli un mecanisme que permeti als mesto obtenir el reconeixement de la seva especialitat. El sindicat ha demanat al govern espanyol que apliqui la mateixa mesura que la República Italiana, que ha reconegut l’especialitat, amb l’aval de la UE (directiva 2013/55), als metges italians que acreditin 10 anys consecutius d’exercici professional en una mateixa àrea mèdica.

MC considera que l’Estat ha d’aplicar el principi d’harmonia normativa entre països de la UE perquè els mesto espanyols tinguin els mateixos drets que els seus col·legues italians.

Per la seva part, la Asociación de Médicos y Farmacéuticos Especialistas sin Título Oficial ha obert una campanya de recollida de signatures en línia a través de la plataforma change.org per demanar a la ministra de Sanitat, Ana Mato, que es regularitzi "amb urgència" la situació d’aquests professionals. La petició ja acumula més de 1.600 signatures d’adhesió.