Roca: “Caldrà seguir lluitant per aconseguir que la COVID-19 s’inclogui en el catàleg de malalties professionals”

La vicepresidenta de Metges de Catalunya (MC), Ana Roca, ha assenyalat aquest dimecres que, una vegada el govern espanyol ha considerat la COVID-19 com a malaltia professional, si més no fins que les autoritats sanitàries aixequin totes les mesures preventives per afrontar l’actual emergència sanitària, “ara caldrà seguir lluitant per aconseguir incloure-la, de manera permanent, en el catàleg de malalties professionals”, en vigor des de 2006.

En un article publicat al diari El Far, la responsable sindical ha afirmat que només així es podrà superar aquesta limitació temporal i perllongar la major protecció als sanitaris més enllà de la fase pandèmica, en cas que el virus SARS-CoV-2 es mantingui com una malaltia prevalent en el futur.

A principis d’aquest febrer, l’executiu central va aprovar un reial decret llei, mitjançant el qual la COVID-19 s’equiparava a malaltia professional a efectes de prestacions per als professionals de la salut. Això vol dir que els treballadors contagiats de centres sanitaris i sociosanitaris tenen una cobertura, per part de la Seguretat Social, de les seqüeles derivades del coronavirus durant tota la seva vida. Fins ara, aquesta infecció es considerava una contingència professional derivada d’un accident de treball que limitava la protecció a un màxim de cinc anys. 

La nova norma té caràcter retroactiu des de l’11 de març de 2020, quan l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va declarar la pandèmia, fins a la fi de totes les mesures de prevenció.

Malaltia professional
MC ha avisat el personal facultatiu que hagi contret la COVID-19 en la primera, segona o tercera onada de la pandèmia que ha de prendre la iniciativa i demanar el canvi de contingència de la baixa laboral, en cas que aquesta no hagi estat tipificada com a accident de treball. 

Tot i que el reial decret llei reconeix als professionals sanitaris afectats pel SARS-CoV-2 les mateixes prestacions que la Seguretat Social atorga a les baixes per malaltia professional, el sindicat ha recordat que per gaudir d’aquest dret és necessari que la baixa no sigui catalogada com a malaltia comuna sinó com a accident de treball.