Roca: “Catalunya necessita reformar immediatament el seu sistema sanitari amb un empoderament dels seus professionals”

La vicesecretària general de Metges de Catalunya (MC) i delegada sindical a la Gerència Territorial Metropolitana Sud del Institut Català de la Salut (ICS), Ana Roca, ha afirmat aquest divendres que “ha arribat l’hora de la sanitat i el Govern no pot mirar cap a un altre costat”, amb referència a la demanda “ensordidora” de dotar de més recursos la xarxa sanitària pública, després de la crisi provocada per la pandèmia de la COVID-19. “Catalunya necessita reformar immediatament el seu sistema sanitari per adaptar-lo als nous reptes, amb una aposta decidida i real per l’atenció primària, però també amb un empoderament dels seus professionals”, ha assenyalat.

En un article publicat al diari digital El Far, Roca ha assegurat que els metges i les metgesses volen participar d’aquest “procés de reconstrucció”, perquè formen part dels canvis i també de les solucions. “Volem que se’ns tingui en compte i se’ns escolti –ha reclamat–. No hi ha més alternatives. Seguir apuntalant el sistema amb el sacrifici de les condicions laborals i professionals dels sanitaris ens aboca al cataclisme i a una rebel·lió de bates blanques”. 

La dirigent sindical ha insistit que l’actual emergència sanitària ha deixat al descobert l’“extrema fragilitat” de la sanitat pública, a causa de les retallades dels darrers 10 anys, però a la vegada ha evidenciat el “càstig continuat que pateix el personal sanitari en general i el col·lectiu mèdic en particular”. Segons Roca, la insuficient dotació pressupostària, el dèficit de plantilla, la cronificació de la pressió assistencial i les baixes retribucions, així com també la manca de reconeixement professional i l’escassa inversió tecnològica “ha posat al límit no només el sistema sanitari, sinó també el seu personal”.   

Amb aquests condicionants, ha afegit, els professionals de la salut han hagut d’entomar l’envestida “ferotge” de la pandèmia: “Una vegada més, i ja en van moltes, la professionalitat i el sobreesforç ingent de les plantilles han suplert les penúries sanitàries, però aquesta situació no es pot perllongar per sempre. Les excuses s’han acabat. Urgeix una autèntica millora del sistema”.