Salut i col·legis marginen MC de l’acord sobre la participació mèdica en la gestió dels centres de l'ICS

Metges de Catalunya (MC) deplora l’actuació del Departament de Salut i dels col·legis mèdics que han marginat el sindicat de l’acord signat la setmana passada per impulsar la participació dels facultatius en la governança i la gestió dels centres d’atenció primària (CAP) i hospitals de l’Institut Català de la Salut (ICS). El pacte s’ha gestat després que, a principis d’abril, sortís a la llum un document del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB) sobre propostes per millorar l’organització i el funcionament de l’ICS que, curiosament, no va rebre el suport total de la resta d’institucions col·legials.

MC recorda que la participació dels professionals mèdics en els òrgans de decisió i en les estructures de gestió de l’ICS és una matèria “genuïnament sindical” i un objectiu “llargament” reivindicat pel sindicat, del qual en són coneixedors tant Salut, com el Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC) i el mateix ICS. A més, per a l’organització sindical resulta incomprensible que l’acord s’hagi dissenyat a esquena del Consell de Participació Professional de l’ICS, ja que es tracta de l’òrgan de participació que assessora l’empresa sobre assumptes relacionats amb les condicions i l’exercici professional del personal mèdic i d’infermeria.

A banda d’això, MC manifesta la seva sorpresa per la “ràpida” ingerència dels col·legis en un assumpte tan sindical com la participació i la relació dels metges amb l’empresa, mentre que per a qüestions que constitueixen competències plenament col·legials, com la delegació de funcions mèdiques a altres professionals, la seva resposta és molt més lenta, malgrat els requeriments del sindicat.

Objectius
L’acord, subscrit pel conseller de Salut, Boi Ruiz; pel director del Servei Català de la Salut (CatSalut), Josep M. Padrosa; pel president del Consell d’Administració de l’ICS, Carles Constante, i pel president del CCMC, Jaume Padrós, preveu crear una comissió de treball que intentarà respondre, mitjançant propostes articulades, als objectius següents:

  • Millorar l’autonomia de gestió perquè la seva efectivitat i els seus avantatges sigui exercits i percebuts pels professionals.
  • Avançar en la participació efectiva dels professionals mèdics, tant de primària com d’hospitals, pel que fa a la governança, gestió clínica i decisions de les seves organitzacions a través dels òrgans participatius.
  • Dissenyar els procediments de participació per a l’elecció del responsable d’equip en l’atenció primària i del director mèdic en l’àmbit hospitalari. 
  • Analitzar el conjunt de les estructures organitzatives de gestió i clíniques, per tal de millorar la simplificació i racionalització de l’organització. 


L’àmbit d’aplicació d’aquest acord serà, en una primera fase, els centres de l’ICS de les àrees metropolitanes Nord, Sud i Barcelona ciutat, amb voluntat d’estendre, posteriorment, l’aplicació de les propostes a la resta de centres.