El president de Metges de Catalunya (MC), Albert Tomàs, ha criticat aquest dissabte al canal 24 horas de TVE que el Govern tripartit gastés “més del que li tocava”, amb construccions de nous hospitals i ampliacions innecessàries de centres, i, alhora, ha retret a l’actual executiu una retallada sanitària desmesurada –gairebé 1.500 milions d’euros en els darrers cinc anys. “Ara en paguem els plats trencats tots, professionals i pacients”, ha lamentat. Per evitar aquesta muntanya russa dels despropòsits, ha reclamat una gestió del diner públic “transparent, exquisida i amb la intervenció de la Generalitat” en tots els centres, atès que avui el control administratiu no arriba a tota la xarxa sanitària.
Durant el programa d’actualitat parlamentària “Aquí Parlem”, i al costat del secretari de Participació Social i Local en Salut de la Generalitat, Francesc Sancho, Tomàs ha assegurat que el sistema sanitari català, “singular i modèlic”, ha entrat en fase de deteriorament, tant per la precarització de les condicions laborals i professionals dels seus treballadors –“els metges catalans són els més mal pagats d’Espanya i també de l’Europa dels Quinze”, ha etzibat davant l’assentiment de Sancho– com per l’obsolescència dels equipaments. “L’utillatge no s’està renovant perquè no arriben diners als centres i, en dos o tres anys, ens trobarem amb un material obsolet que no s’haurà reposat en temps i forma convenient. Això perjudicarà la qualitat assistencial”, ha explicat.
La retallada del pressupost sanitari, que ha passat dels 9.875 milions l’any 2010 als 8.467 actuals, ha afectat “moltíssim” el sistema, segons Tomàs, que avisa que aquest és un camí de no retorn. “Estem acomodant la sanitat als 8.500 milions sense cap ànim de tornar al pressupost previ a la tisorada”. Davant d’aquest escenari, el dirigent sindical ha requerit treure la salut de la batalla partidista i planificar a llarg termini per poder decidir les necessitats del model d’aquí al 2030. “Hem de marcar una foto final i confluir tots en una única direcció, a banda de les decisions polítiques”, ha defensat.
No obstant això, Tomàs ha asseverat que la bona assistència està garantida gràcies al sobreesforç que estan fent els professionals i malgrat la precarietat laboral que pateixen, amb una pèrdua de poder adquisitiu d’entre un 25% i un 30% des de 2010.