L’excés d’optimisme del Departament de Salut en les previsions de reduir en un any les llistes d’espera de la sanitat pública catalana ha topat bruscament amb la realitat. A finals de març de 2018, quan es complien 12 mesos de la posada en marxa del pla de xoc impulsat per l'exconseller de Salut, Antoni Comín, el nombre de pacients que esperaven per ser intervinguts quirúrgicament era de 164.103, un escàs 0,4% menys que a finals de 2016. De tota manera, aquest percentatge encara està molt lluny de la reducció promesa del 10%.
Amb una partida extraordinària de 57 milions d’euros, Comín es va fixar dos objectius més dins del programa de contingència de les llistes d’espera: disminuir un 50% les demores per a les primeres visites a l’especialista i un altre 50% el temps d’espera mitjà per a les proves diagnòstiques. Doncs bé, segons les darreres dades disponibles al web del Servei Català de la Salut (CatSalut), en el darrer any s’ha aconseguit rebaixar només un 37,5% l’espera per visitar l’especialista, que ha passat de 152 a 95 dies. En aquest cas, els pacients esperen menys, però, en el darrer trimestre d’enguany, la gent en llista d’espera ha crescut fins als gairebé 440.000 persones.
Respecte a les demores per sotmetre’s a una prova diagnòstica, l’espera s’ha reduït un 42,3%, percentatge que s’apropa al 50% promès per Comín. A finals de 2016, un pacient s’havia d’esperar 85 dies de mitjana per fer-se una prova diagnòstica i ara, 49 dies. No obstant, el nombre de persones que estan en llista d’espera per a proves diagnòstiques també ha crescut en els darrers tres mesos, en concret un 12,7%.
Metges de Catalunya (MC) ja preveia a principis d’aquest any que difícilment es podrien assolir els objectius marcats per Salut, si no s’injectaven més recursos al sistema, i, en aquell moment, recalcava que la situació no era més dolenta gràcies al compromís i sobreesforç que estan fent els metges i les metgesses, així com la resta del personal sanitari.