El president i la secretària del Sector Primària ICS de Metges de Catalunya (MC), Javier O’Farrill i Elena Bartolozzi, respectivament, reclamen als diferents actors sanitaris “més unitat i menys utopia” a l’hora de dignificar i enfortir la xarxa d’atenció primària, per tal de “transformar el primer nivell assistencial en l’eix vertebrador del sistema, amb una dotació pressupostària i de recursos humans i tecnològics suficients”.
En un article publicat aquest divendres al diari El Periódico, els dirigents sindicals defensen que l’acord de sortida de vaga de la tardor passada, que va mobilitzar la majoria dels més de 5.700 facultatius de 288 equips d’atenció primària (EAP) de l’Institut Català de la Salut (ICS), és un “punt de partida” sobre el qual s’han assentat els “fonaments” d’un nou model d’atenció primària, basat en la qualitat assistencial, la seguretat dels pacients i la dignificació de les condicions de treball dels seus professionals mèdics.
“Defensar ara –com afirmen alguns– que la vaga, amb totes les seves repercussions, s’hauria d’haver mantingut fins aconseguir capgirar el sistema sanitari és un pensament utòpic i poc realista”, assenyalen O’Farrill i Bartolozzi. És per això que fan una crida a “construir junts” i a sumar “sinèrgies, suggeriments i complicitats” en la “lluita per una atenció primària digna i respectada”. “Nosaltres –subratllen– aplaudirem qualsevol millora real que s’aconsegueixi per a l’atenció primària, ja sigui des de les societats científiques, els col·legis professionals o qualsevol altra entitat”.
Amb tot i això, els responsables sindicals del Sector Primària ICS reconeixen que les millores pactades amb l’Administració s’estan implementant, però no amb la rapidesa i homogeneïtat esperada. “És evident que la nostra feina ni té ni tindrà mai fi, perquè sempre hi haurà coses a millorar”, manifesten.