Metges de Catalunya (MC) considera que el nou Pla d’Ordenació de Recursos Humans (PORH) 2022-2026 de l’Institut Català de la Salut (ICS) no permet dissenyar una estratègia “òptima” per dimensionar les plantilles en funció de la cartera de serveis a oferir en cadascun dels territoris durant els propers quatre anys, i, per aquest motiu, ha decidit no rubricar l’acord que es va aprovar divendres passat en una reunió extraordinària de la Mesa Sectorial de Negociació de Sanitat.
Després de treballar intensament al llarg de les 12 sessions que s’han dut a terme per intentar assolir un text “esperançador” per als treballadors i les treballadores de l’ICS, el sindicat mèdic sosté que el nou PORH “queda lluny de ser un instrument eficaç de planificació global en matèria de personal”. En conseqüència, insta l’empresa a elaborar “urgentment” un estudi de càrregues de treball i a materialitzar, de manera precisa, els objectius assistencials, formatius i de recerca, per tal de tenir clares quines han de ser les dotacions de recursos humans necessàries per poder executar les metes fixades.
Així mateix, demana que l’estudi es vinculi a l’avaluació dels llocs de treball i a les tasques assignades a cada professional, tenint en compte les incidències laborals (permisos i llicències, excedències, vacances, reduccions de jornada, etc.) més freqüents en la plantilla de l’ICS.
No obstant això, MC defensa la necessitat d’elaborar un POHR que abasti tot l’àmbit sanitari català, elaborat des del Servei Català de la Salut (CatSalut) i no cenyit exclusivament a una única empresa sanitària, encara que aquesta sigui la més gran del sector. En aquest cas, els diferents proveïdors de salut haurien d’ajustar el seu personal per donar cobertura a les necessitats establertes en aquest pla, a partir d’una anàlisi global del territori i amb les peculiaritats pròpies de cada posició de treball.
Ara bé, l’organització reconeix que aquest propòsit és actualment “inviable”, a menys que el CatSalut exigeixi a tots els seus proveïdors les dades sobre el nombre de professionals que treballen als centres del Sistema Sanitari Integral d’Utilització Pública de Catalunya (SISCAT) i la seva distribució. El novembre passat, el sindicat va sol·licitar formalment a l’ens públic les xifres relatives a la plantilla mèdica, amb la voluntat de començar a treballar en una planificació adequada dels recursos humans del sistema, però aquest ha estat incapaç, fins ara, de proporcionar aquesta informació.