25N: Metges de Catalunya commemora el Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones

Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones

Cada 25 de novembre es commemora el Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones amb l’objectiu de denunciar les agressions masclistes de qualsevol tipus i reclamar polítiques per a la seva erradicació. Visibilitzar aquesta realitat que pateix una de cada dues dones en algun moment de la seva vida és cabdal per a poder detectar-la i comptar amb les eines necessàries per a combatre-la posteriorment.

El compromís de Metges de Catalunya (MC) en aquesta lluita és total, mostrant-se plenament implicat en qüestions d’igualtat i, sobretot, en l’erradicació de les violències masclistes. Des de l’organització sindical apostem fermament per la defensa i la formació del personal sanitari en aquest àmbit per tal d’afavorir la sensibilització i identificació de casos, així com per una contundent defensa jurídica que ajudi a revertir les pràctiques i actituds masclistes, a més d’evitar la seva normalització o negació. 

La violència masclista és una manifestació més de la societat patriarcal en què vivim, la qual atempta greument els drets humans, així com la integritat, dignitat i llibertat de les dones que la pateixen. Malauradament, moltes d’aquestes pràctiques s’han tornat habituals, fins al punt que moltes d’elles s’han normalitzat per la majoria. I és que aquestes es poden donar de qualsevol forma i en qualsevol àmbit: el privat, el familiar, el de la parella o exparella, el social i el laboral

En aquest sentit, tant per la implicació des de la vessant sindical en la protecció dels drets laborals i fonamentals de les persones, com pel col·lectiu de professionals majoritàriament feminitzat que representem –que rep i atén a les afectades–, MC defensa la necessitat de poder identificar i denunciar aquestes pràctiques amb facilitat i rapidesa.

Pel que fa a les institucions i les empreses, l’organització considera essencial la implicació en els plans d’igualtat i en el protocol d’assetjament sexual i per raó de sexe per a valorar i incidir en la mala praxi i la discriminació de les dones en l’àmbit laboral. En una professió tan feminitzada com ho és la medicina, les professionals es veuen exposades a patir agressions i discriminacions, tant per part de l’empresa i els companys, com dels mateixos usuaris o pacients. 

A pesar de la creixent lluita del moviment feminista, som conscients que a la nostra societat li queda un llarg camí de conscienciació abans de poder erradicar el sistema patriarcal majoritari i imponent que encara perdura. De moment, però, és hora que ens empoderem com a dones –i com a professionals de la salut– per a posar fi a qualsevol classe de violència rebuda, parant els peus als agressors i dient prou amb la veu ben alta.