A principis d’aquest mes de març, la conselleria de Sanitat de la Comunitat Valenciana i els sindicats presents en la mesa sectorial van acordar la recuperació progressiva de la jornada laboral de 35 hores setmanals per als professionals mèdics, la qual es preveu que sigui del tot efectiva l’1 de gener de 2025. Amb aquesta ja són 11 les comunitats autònomes que tornen a gaudir d’aquest horari laboral i a partir del juny s’implementarà també a Castella i Lleó, de manera que la xifra pujarà a 12.
No obstant, els governs de Catalunya, Aragó, Galícia, Madrid i Múrcia encara no han permès als seus treballadors públics recuperar aquest dret laboral que es va suprimir temporalment l’any 2012, ampliant la jornada a 37,5 hores per a fer front a la crisi econòmica del moment. Tot i ser una mesura provisional i haver transcorregut cinc anys des que el 2018 es va donar la possibilitat de recuperar l’horari anterior, aquestes cinc comunitats autònomes porten més d’una dècada patint aquesta retallada laboral.
Així doncs, Metges de Catalunya (MC) alerta de l’esgotament crònic que pateix el personal facultatiu des de l’inici de les retallades i, sobretot, des de l’impacte de la pandèmia de la COVID-19. I és que aquesta ha provocat molts més doblatges i escreixos de jornada que mai per tal de poder fer front a l’elevada demanda assistencial viscuda en un moment de gran sobrecàrrega de feina i una alarmant manca de personal, fent encara més evident la urgència de reduir la jornada.
Per tant, el sindicat mèdic reitera la necessitat de tornar a instaurar les 35 hores setmanals –és a dir, un màxim de 1.533 hores anuals de jornada ordinària diürna– per a tot el personal facultatiu i sanitari català. De fet, aquesta és, des de fa anys, una de les principals lluites de l’organització, que considera “discriminatori i injust” que només es reverteixi la mesura en determinats territoris, ja que la feina i la situació dels professionals és similar a tot l’Estat.
En aquest sentit, MC recorda que vetllar pel benestar físic i mental dels professionals també implica millores per als propis pacients, els quals podran gaudir de major seguretat clínica i d’una atenció assistencial de més qualitat, atès que els metges i metgesses no estaran tan esgotats ni sobrecarregats. Per això, el sindicat denuncia la inacció de l’Administració pel que fa a la reforma horària en el sector sanitari i li demana que escolti les necessitats de la professió mèdica perquè la ciutadania pugui gaudir d’una sanitat pública òptima i de qualitat.