Les malalties cròniques són actualment una càrrega assistencial significativa en l’atenció sanitària i suposen un repte per al sistema, atès que cada vegada són més freqüents i tenen una tendència creixent, a causa, sobretot, de l’envelliment progressiu de la població catalana –el nombre de persones majors de 65 anys ha crescut un 16,5% en la darrera dècada– i l’augment de l’esperança de vida que ha passat dels 79,6 anys al 2000 als 82,4 anys al 2020, segons dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat).
És per això que Metges de Catalunya (MC) reclama al Departament de Salut avançar en el model d’abordatge a la cronicitat i repensar la forma d’afrontar aquesta realitat des de la vessant assistencial, per cobrir adequadament les necessitats d’aquests pacients amb una plantilla redimensionada i un increment dels recursos.
A més, el sindicat demana incrementar la formació, la informació i la tecnologia en aquesta àrea, per tal que el personal facultatiu disposi d’una major capacitació per exercir amb més eficiència en aquests tipus de processos, així com planificar a llarg termini estratègies conjuntes entre els diferents nivells assistencials implicats (atenció primària, hospitalària i sociosanitària), situant la xarxa bàsica de salut com a eix director en l’atenció integral a la cronicitat a fi de preservar la continuïtat assistencial.
A l’igual de les societats científiques d’atenció primària, MC també considera que cal millorar el treball en equip, implicar el malalt i el seu entorn (familiar i cuidador), i augmentar les activitats preventives i d’educació per a la salut, sense oblidar la participació coordinada i integrada d’altres actors socials i polítics.
Segons els resultats de l’enquesta de salut de Catalunya de 2021, més d’un terç de la població catalana (34,4%) declara patir una malaltia o un problema de salut crònic. Aquesta asseveració augmenta a mesura que els grups són de més edat i passa del 13,6% en la població menor de 15 anys al gairebé 70% a partir dels 65 anys.
El percentatge de problemes de salut crònics és inferior entre els homes (32,6%) que entre les dones (43%) de 15 anys i més. En canvi, entre nens i nenes de 0 a 14 anys no s’observen diferències.
Pandèmia
El maig de 2020, en plena pandèmia de la COVID-19, MC va proposar a l’Administració un decàleg de mesures en l’atenció primària per planificar una desescalada amb seguretat i protecció, entre les quals hi havia establir un nou pla d’atenció a la cronicitat que situés l’elevada fragilitat i comorbiditat en la primera línia de les actuacions dels centres d’atenció primària (CAP).
Així mateix, reclamava una nova dinàmica proactiva i participativa per detectar i dissenyar, des dels mateixos equips del primer nivell assistencial, les necessitats assistencials de la població, fent especial èmfasi en la vessant comunitària de l’atenció.