MC al proper Govern: “Només un compromís polític real i efectiu evitarà el col·lapse definitiu de la sanitat pública catalana”

Vaga facultativa de MC de gener de 2023 davant la Generalitat

Més de 5,7 milions de catalans i catalanes estan cridats a les urnes el proper diumenge 12 de maig per exercir el seu dret a vot en les eleccions anticipades al Parlament de Catalunya per part del president, Pere Aragonès, després de la no aprovació dels pressupostos de 2024. Davant la convocatòria d’aquests comicis, Metges de Catalunya (MC) ha elaborat un manifest per deixar palesa la “crítica” situació en què es troba el sistema sanitari públic i llançar un missatge clar i contundent a la pròxima Administració: “Només un compromís polític real i efectiu evitarà el col·lapse definitiu de la sanitat pública catalana”.

En l’escrit, el sindicat mèdic mostra el seu descontentament amb el Departament de Salut que dirigeix el conseller Manel Balcells, amb el qual va crear una taula bilateral de treball com a resposta a la històrica vaga facultativa de gener de 2023 per transformar l’atenció sanitària, en la qual es van definir mesures urgents per millorar les condicions assistencials i laborals. I és que, més d’un any després, “la situació no només no ha millorat, sinó que en molts aspectes ha empitjorat, amb una càrrega assistencial insostenible que continua degradant la sanitat pública”.

En aquest sentit, davant les eleccions del 12-M, l’organització fa una “crida urgent” a la classe política i a tota la ciutadania per recordar que cal transformar radicalment el sistema per tal que aquest situï les necessitats dels professionals sanitaris i dels pacients al centre de la política sanitària.

D’aquesta manera, MC insta al següent Govern de la Generalitat a “reprendre el diàleg, escoltar i actuar amb determinació per resoldre aquesta crisi”, i remarca els cinc grans reptes als quals haurà de donar sortida per tal de renovar el model sanitari:

  1. Equiparar el pressupost sanitari a la despesa real del Departament de Salut (Pressupost no aprovat per al 2024: 12.859 milions d’euros. Despesa consolidada el 2023: 15.100 milions d’euros).
  2. Disposar d’un cens de professionals sanitaris que permeti planificar les necessitats dels sistema públic i concertat.
  3. Millorar les condicions laborals i retributives dels professionals i facilitar-los la conciliació efectiva de la vida professional, personal i familiar.
  4. Reduir la sobrecàrrega laboral a través d’un estudi de càrregues de treball que fixi límits al sobreesforç dels professionals.
  5. Reflotar l’atenció primària, invertint el 25% del pressupost salut i millorant les condicions laborals i retributives del personal mèdic per frenar la fuga de talent i tornar a fer-la atractiva per a les noves generacions de metges i metgesses.


Per tot això, el sindicat mèdic està treballant en l’elaboració d’un pla de mesures transformadores per renovar i enfortir el model sanitari català. Aquest el presentarà a la pròxima administració catalana, a la qual encoratja a reconèixer d’una vegada per totes la labor dels professionals de la salut, valorant la seva dedicació i esforç, i proporcionant-los les condicions necessàries per poder exercir la professió amb dignitat i eficàcia.