Els centres de salut pateixen un estiu més la manca de substitucions i reforços: “Hem normalitzat la precarietat i això no pot ser”

Sala d'espera d'un centre d'atenció primària durant l'estiu

Aquest estiu, com ja és habitual, el sistema sanitari català tampoc disposa dels recursos suficients per fer front a l’augment de la pressió assistencial a les zones més turístiques ni cobrir les vacances dels professionals. A principis de juny, algunes direccions d’atenció primària de l’Institut Català de la Salut (ICS) ja van advertir que restringirien la contractació de personal de reforç durant el període estival –suposadament per una insuficiència de recursos derivada de la pròrroga dels pressupostos de la Generalitat– i alguns hospitals de l’empresa pública van informar del tancament de més llits dels habituals, unes retallades que Metges de Catalunya (MC) va valorar com una “irresponsabilitat”.

El sindicat va demanar explicacions al Departament de Salut, exigint que es detallés de forma “nítida, transparent i global” quines serien les afectacions a cada centre durant els mesos d’estiu, però aquesta petició no ha estat resolta. No obstant això, segons dades proporcionades per la conselleria a Cadena SER, enguany només s’ha contractat a una setantena de metges i metgesses per reforçar els centres d’atenció primària (CAP), una xifra que l’organització considera “totalment insuficient”. 

“Lamentablement, aquesta situació no és nova, ja que hem normalitzat la precarietat i la insuficiència de recursos al sistema sanitari, i això no pot ser”, denuncia el secretari general de MC, Xavier Lleonart. En declaracions recents a Telecinco, el dirigent sindical ha alertat que “les vacances dels professionals sanitaris no es cobreixen mai”, de manera que el sistema es manté “amb el mínim del mínim” durant l’estiu. Això es tradueix en que una plantilla “sota mínims” ha de poder treure el màxim de feina possible, ja que els professionals que queden han de fer front a tota la demanda assistencial: “Això és molt perillós perquè, inevitablement, la qualitat assistencial se’n ressent”, afegeix Lleonart.

A més, aquesta situació no és excepcional de l’estiu, ja que les plantilles sanitàries es troben “infradimensionades i infradotades” tot l’any, atès que “la majoria de les baixes maternals o per malaltia tampoc es cobreixen per manca de pressupost, i perquè les condicions laborals i retributives que s’ofereixen no són bones”, adverteix.

En aquest sentit, MC reclama al pròxim Govern que destini a Salut la partida pressupostària suficient i necessària per poder fer front a la despesa sanitària real i millorar les condicions de treball per tal que els professionals tornin a voler exercir la medicina al sistema de salut públic català. “Cal que els dirigents polítics comencin a entendre la sanitat com una inversió i no com una despesa, ja que si s’inverteix en salut tindrem una població més sana i, per tant, més activa i productiva, així com uns professionals sanitaris amb menys càrrega de treball i més motivació, de manera que tothom guanya”, conclou Lleonart.