El Suprem confirma que els triennis han d’incloure el temps treballat a qualsevol centre de salut

Sentència Tribunal Suprem sobre triennis

La Sala del Contenciós Administratiu del Tribunal Suprem ha posat llum a una de les grans reclamacions jurídiques que Metges de Catalunya (MC) fa anys que té en marxa contra les empreses sanitàries. L'alt tribunal ha resolt un recurs de cassació presentat per la Conselleria de Sanitat de la Generalitat Valenciana i ha conclòs que tot el temps treballat en centres vinculats a la xarxa de salut pública de la comunitat autònoma –amb independència de si són de titularitat pública o privada– s’ha de comptabilitzar a l’hora de reconèixer els triennis dels treballadors i treballadores.

El govern valencià va presentar el recurs després que el Jutjat Contenciós Administratiu núm. 1 d'Elx estimés el recurs d’una treballadora d’un hospital de la ciutat contra la desestimació de la seva sol·licitud de reconeixement dels serveis prestats a entitats sanitàries concertades a efectes de triennis. El Suprem ha conclòs que el temps treballat a centres que mantinguin una “connexió rellevant amb el servei públic sanitari és computable”, ja que en aquests supòsits ha de prevaldre “la naturalesa pública del servei sanitari prestat als usuaris” i no tant la naturalesa pública o privada de l’entitat gestora del centre.

A Catalunya, MC ja va aconseguir una victòria als tribunals de justícia per la mateixa qüestió a principis d’aquest any després que una sentència del Jutjat Contenciós Administratiu de Barcelona donés la raó a un metge de família que, representat pel Col·lectiu AiDE, el gabinet jurídic del sindicat mèdic, reclamés a l’Institut Català de la Salut (ICS) que li tingués en compte els 13 anys de serveis que havia prestat a l’Hospital Universitari Mútua de Terrassa a l’hora de calcular el complement d’antiguitat per triennis.

Ara, amb aquesta nova sentència, el Tribunal Suprem assenta un precedent i fixa el criteri a seguir, que teòricament s’haurà d’aplicar a totes les comunitats autònomes i demandes per aquesta qüestió, confirmant que els facultatius i facultatives tenen dret a què se’ls reconegui a efectes de triennis el temps treballat en qualsevol altre centre de salut.

Campanya de reclamació
D’aquesta manera, MC reprèn la seva campanya per reclamar el reconeixement dels triennis treballats en centres del Sistema Sanitari Integral d’Utilització Pública de Catalunya (SISCAT), tant públics com concertats i privats, des dels serveis jurídics del sindicat. Així doncs, les persones que treballin a un centre de l'Institut Català de la Salut (ICS), es trobin en aquesta situació i estiguin interessades a interposar una reclamació han d’enviar un correu a lex@metgesdecatalunya.cat per rebre tota la informació sobre el procediment a seguir.