Els facultatius de l’atenció primària de l’ICS ‘fan les maletes’ en la segona jornada de vaga convocada per MC

El personal facultatiu que presta assistència en els dispositius d’atenció primària de l’Institut Català de la Salut (ICS) s’ha concentrat aquest dimecres –segon dia de la vaga convocada per Metges de Catalunya (MC) amb un seguiment del 45%– davant el Departament de Salut, a Barcelona, per fer les maletes i acomiadar-se del sistema sanitari públic català, “fart del maltractament, la sobrecàrrega assistencial i la precarietat laboral” que pateix.

Uns 300 professionals han plantat el seu equipatge, amb etiquetes de facturació gegants, a les portes de Salut, amb destinacions a comunitats autònomes i països com ara l’Aragó, el País Valencià, França, el Regne Unit, Irlanda, Itàlia o Alemanya, “on ens ofereixen unes condicions professionals, laborals i retributives dignes”. Amb aquesta acció, el col·lectiu ha volgut fer visible que el “maltractament continuat” de l’Administració els “expulsa” de la sanitat catalana.

Durant la protesta, en la qual s’han cridat consignes com “Volem dignitat!”, “Alba Verges, no has entès res”, “L'ICS s'amaga, vaga, vaga, vaga!” i “Menys corbates i més bates”, s’ha llegit un manifest reivindicatiu sobre l’“agonia” de l’atenció primària. En el text, s’ha recordat la pèrdua de 900 facultatius “que no s’han recuperat”, com a conseqüència de les retallades sanitàries aplicades durant els darrers 10 anys. A més, s’ha criticat la rebaixa acumulada del 17% del pressupost destinat al primer nivell assistencial.

Així mateix, els professionals han denunciat que gairebé un 50% del personal facultatiu de menys de 45 anys té un contracte laboral precari i dificultats per conciliar la seva vida professional i personal, i han assegurat que l’esgotament ha comportat que el 31,7% s’hagi plantejat deixar l’atenció primària, perquè se sent “explotat, col·lapsat i mal pagat”. En aquest sentit, han afirmat que Catalunya és la comunitat que perd més facultatius i la que lidera la petició de certificats d’idoneïtat per exercir la medicina a l’estranger.

Els facultatius de l’atenció primària han acusat de “desídia” i “negligència” Salut, ja que confia la sostenibilitat del sistema a la “bona voluntat dels professionals”, i han afirmat que les dificultats per retenir i captar el talent mèdic dibuixen un “futur molt fosc” per a una atenció primària “moribunda”.