Metges de Catalunya (MC) i els altres sindicats del comitè d’empresa de la Fundació Salut Empordà (FSE), entitat que gestiona l’Hospital de Figueres, l’Àrea Bàsica de Salut (ABS) de l’Escala, el Centre Sociosanitari Bernat Jaume i el Centre de Rehabilitació de Roses, han emès recentment un comunicat, en què denuncien la situació “insostenible” que viu la plantilla per culpa de l’escassa dotació de personal, la fuga constant de professionals i la precarietat laboral, i reclamen solucions “urgents i efectives” per aconseguir la seguretat i la qualitat assistencial que es mereixen tant els usuaris com els treballadors.
Les organitzacions sindicals assenyalen que la pandèmia de la COVID-19 ha agreujat les condicions en les quals exerceixen els professionals, que es veuen sotmesos a altes càrregues de treball i a jornades allargades ja sigui doblant torns o fent activitat extra. Segons afirmen, la falta de personal està provocant l’esgotament extrem de la plantilla i, alhora, l’increment de les llistes d’espera de consultes externes d’especialitats i proves complementàries o, fins i tot, l’anul·lació d’intervencions quirúrgiques. També adverteixen de les llargues estades que han de suportar els pacients a Urgències per ser atesos o mentre esperen un llit per ingressar a planta.
Els representants laborals asseguren que han traslladat les queixes al patronat i que han demanat repetidament poder-se reunir amb la gerència per buscar solucions i posar límits a la sobreexplotació de la plantilla, però només han obtingut el silenci com a resposta. Així mateix, ho han fet saber personalment al conseller de Salut, Josep Maria Argimon, que es va reunir a principis de febrer amb el comitè d’empresa, amb motiu de la seva visita per inaugurar el nou TAC del servei de Radiologia de l’Hospital de Figueres.
Urgències
Delegades i delegats de MC en aquest centre expliquen que el punt més tensat és l’àrea d’Urgències, on la fuga de professionals és sagnant i la manca de diàleg dels seus responsables amb la plantilla és absoluta. “L’any passat se’n van anar 19 facultatius, molts amb una vintena d’anys d’antiguitat, perquè ja no podien més” lamenten. Per contrarestar aquesta pèrdua, l’hospital ha incorporat 12 nous professionals –un d’ells ja ha renunciat– des del setembre passat, alguns amb contractes de mitja jornada.
La representació del sindicat mèdic critica aquesta precarietat contractual i la gestió de la direcció en el recanvi de treballadors. “La majoria dels nous metges són extracomunitaris que provenen d’altres sistemes de salut, amb uns protocols sanitaris diferents i una tipologia de pacient distinta a la nostra, i l’empresa no els proporciona l’acompanyament adequat per a la seva incorporació i adaptació a la institució”, afirmen.
Aquestes darreres setmanes el moviment “Posa Límits” de MC s’ha estès per diversos centres sanitaris del territori, amb protestes dels comitès d’empresa dels hospitals de Palamós, Mollet, el Vendrell, Mar (Barcelona) i Santa Caterina (Girona) per denunciar la falta crònica de personal i la sobrecàrrega de treball de les plantilles.