L’Agrupació de Dentistes de Catalunya denúncia iniquitats en l’assistència odontològica pública

Xavier Marco

L’Agrupació de Dentistes de Catalunya (ADC), que defensa els interessos dels odontòlegs afiliats a Metges de Catalunya (MC), ha criticat les desigualtats en la prestació de l’assistència odontològica pública en funció del lloc de residència dels pacients. El secretari de l’ADC i delegat de MC, Xavier Marco, en declaracions al Telenotícies Migdia de TV3, ha assegurat que els recursos no són els mateixos a tot el territori i tots els centres d’atenció primària (CAP), i això determina les capacitats i la qualitat de l’atenció odontològica. Marco, dentista del CAP Terrassa Nord, ha alertat que els problemes de salut bucodental “esclaten” quan coincideix que el centre té pocs recursos i ha d’oferir assistència a una població d’un nivell socioeconòmic baix que no pot assumir el cost dels tractaments a clíniques dentals privades.

En aquest sentit, ha explicat que la limitació de la cartera de serveis odontològics de cobertura pública, especialment en la població adulta, condiciona l’estat de salut dental dels ciutadans. "L'assistència està muntada de tal manera que l'odontòleg et diu el que et passa, però no t'ho cobreix tot. Així, la persona que té diners té la boca bé, i la que no té diners no la té tan bé", ha afirmat.

Més dentistes
La llei d'atenció pública de la salut bucodental, vigent des de l’octubre de 2020, té com a objectiu millorar el servei i ampliar progressivament la cartera de tractaments de cobertura pública, sobretot entre la població infantil i les persones vulnerables. Els professionals, però, creuen que això no serà possible si no s’incrementa la plantilla de dentistes del sistema sanitari, formada per uns 360 odontòlegs que no poden garantir l’actual cartera de serveis. “La gran millora seria garantir que les prestacions actualment incloses es poguessin fer amb equitat. I a partir d’aquí ampliar el nombre dentistes per oferir més prestacions. No es pot anar a més quan el que tenim ara encara no funciona”, ha destacat Antoni Gómez, vicepresident del Col·legi Oficial d'Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya (COEC).