Lleonart: "Valia la pena explorar la proposta de la taula mèdica i l'acord sobre les guàrdies MIR és un primer fruit"

Xavier Lleonart

El secretari general de Metges de Catalunya (MC), Xavier Lleonart, ha concedit una entrevista a Redacción Médica en què analitza els primers passos de la taula mèdica bilateral i les mesures a adoptar a curt termini per captar i retenir talent.

Lleonart ha destacat el primer acord aconseguit amb el Departament de Salut, mitjançant el qual s'incrementa un 25% el preu de l'hora de guàrdia dels residents del Sistema Sanitari Integral d'Utilització Pública (SISCAT). "És un magnífic precedent en el sentit que ens posem al capdavant dels imports retributius per preu d'hora de guàrdia de tot Espanya en relació amb els residents i també dels adjunts de la sanitat concertada, que el seu import és dels més alts. Això marca una tendència per començar a retribuir dignament la feina dels metges", ha assegurat.

El responsable sindical entén els dubtes que en un primer moment va poder generar l'entesa que va fer possible la desconvocatòria de la vaga, sobre la qual es va decidir "fer una pausa" per explorar l'oferiment que va fer la conselleria. "Quan s'explica amb tot detall què suposa l'acord que es va signar, la majoria ho entén i dona un vot de confiança", ha afirmat. En aquest sentit, ha avisat que el botó vermell d'una nova convocatòria s'activarà si "les persones que anem a la taula mèdica percebem que la voluntat de l´Administració no és resoldre els greus problemes, sinó entretenir i marejar la perdiu".

Pel que fa al recel que ha generat la taula a altres col·lectius sanitaris, Lleonart ha explicat que MC mai no s'ha negat a defensar les condicions de tots els treballadors del sistema, però l'organització no ha sentit "el mateix respecte que nosaltres tenim per la resta de grups professionals", ja que les reivindicacions del col·lectiu mèdic "es menystenen".

Els passos següents de la taula mèdica bilateral s'han d'adreçar a la revisió de les agendes d'atenció primària, amb l'objectiu de reduir la sobrecàrrega assistencial dels facultatius d'aquest àmbit i "fer que el metge de família tingui la sensació de poder exercir la seva professió amb la qualitat que ell vol i pot donar". A més, el pla de treball inclourà altres aspectes com "la formació, docència i investigació, la retenció de talent o la cobertura de places de difícil cobertura".