MC acusa l’ICS de coartar la participació mèdica en les eleccions sindicals de març en excloure els APD del cens

Metges de Catalunya (MC) desaprova la decisió de l’Institut Català de la Salut (ICS) d’excloure els facultatius d’Assistència Pública Domiciliària (APD) del cens electoral per a les eleccions sindicals que tindran lloc els propers dies 26 i 27 de març i acusa l’empresa de marginar “sense cap sentit” aquest col·lectiu professional que “històricament ha tingut la possibilitat de votar i escollir els seus representants”.

El sindicat retreu a l’ICS que privi l’APD d’exercir el dret de ser elector i elegible “precisament allà on presta de manera efectiva els seus serveis”, malgrat ostentar la condició de personal funcionari. “Tenim el convenciment que, més enllà del vincle que formalment tingui reconegut el personal APD, per a qui presta serveis és per a l’ICS, sota la seva capacitat de gestió i de direcció”, assenyala el sindicat.

En aquest sentit, l’organització reitera que l’ICS “no pot negar representació i representativitat en les juntes de personal, a qui després exigirà els drets i deures que es discuteixin, debatin i acordin en aquests òrgans”.

Alhora, afegeix que, de confirmar-se l’exclusió dels gairebé 200 facultatius d’APD, l’empresa dificultarà la representació de MC en algunes zones del territori, atès que el sindicat acull gran part d’aquests professionals entre la seva afiliació.

L’ICS justifica l’exclusió assegurant que els APD, en no ser professionals estatutaris, no poden participar en les eleccions sindicals d’aquest ens i sí que ho poden fer, com a personal funcionari, en els comicis de la Funció Pública. De fet, l’Administració els ha inclòs en el cens electoral per escollir, els dies 2 i 6 de març, la composició de la Mesa Sectorial de Negociació del Personal d'Administració i Tècnic de la Generalitat.

Però aquest argumentari no és compartit per tothom. Una sentència del Jutjat Social de Tortosa va confirmar el 2015 que els metges APD de la província de Tarragona podien participar en les eleccions de l’ICS, com propugnava MC.

Ara, el sindicat defensa, una vegada més, els interessos del col·lectiu i presenta dues impugnacions als censos electorals de l’ICS i de la Funció Pública, amb l’objectiu que els APD només siguin inclosos en el primer d’aquests censos, com a treballadors amb dret a vot. 

Consulta
Des d’aquest dijous, ja es pot consultar al portal per a la gestió laboral dels empleats de la Generalitat, ATRI, el cens electoral provisional a les eleccions sindicals de l’ICS, a les quals estan cridats a participar gairebé 41.000 treballadors.
MC recomana a tots els facultatius que comprovin les seves dades i, en cas d’error, s’adrecin a la mesa electoral coordinadora corresponent per esmenar la incidència.