MC celebra el pla de Salut per posar al dia els CAP però reclama un increment de la plantilla mèdica

Metges de Catalunya (MC) valora positivament el programa que ha presentat el Departament de Salut per posar al dia les instal·lacions i l’equipament de 382 centres d’atenció primària (CAP), amb una inversió extraordinària de 30 milions d’euros, però insisteix que la prioritat més important que ha d’abordar el primer nivell assistencial és la falta de professionals.

“El que urgeix és incrementar la plantilla de facultatius, que, al cap i a la fi, són els que donen servei a la població”, ha afirmat a La Vanguardia el president del Sector Primària ICS de MC, Javier K. O’Farrill. “Potser ens hauríem de plantejar si invertir en la compra de 127 ecògrafs portàtils, quan l’atenció primària té un dèficit de 309 metges de família –segons càlculs de la mateixa Administració–, és la manera més òptima de millorar l’accessibilitat a les consultes”, ha afegit.

En la mateixa línia, la delegada sindical d’atenció primària, Carolina Roser, s’ha preguntat, en declaracions a La Xarxa, si hi haurà prou facultatius per fer un bon ús del nou material tecnològic i, alhora, ha lamentat les dificultats que té l’ICS per implantar els acords de millora assolits després de la vaga massiva de quatre dies al novembre passat, en els quals es reconeix la necessitat d’“incorporar” nous professionals. “No ho acabem d’entendre i ho lamentem molt. En diferents parts del territori, no s’estan complint els temps per visita que es van pactar i tampoc s’està donant flexibilitat als professionals per fer les hores extres necessàries per cobrir la falta de metges”, ha explicat.

Així, Roser ha acusat algunes direccions d’atenció primària de bloquejar, amb la seva actitud, el compliment de les mesures acordades per poder descongestionar les consultes, garantir la qualitat assistencial i aturar el deteriorament de les condicions laborals del personal mèdic, davant la qual cosa no descarta la convocatòria de noves mobilitzacions. “Hi ha d’haver un canvi de mentalitat en els càrrecs intermedis de l’ICS (...). Si no hi ha una resposta en breu, és evidentment que haurem de decidir si volem tornar prendre alguna mesura de pressió per accelerar la implantació de l’acord”.