Els representants del Departament de Salut, Metges de Catalunya (MC) i el Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC) han reprès aquest dimarts les reunions de la taula mèdica de negociació que havia quedat aturada després de la convocatòria de les eleccions al Parlament de Catalunya que van tenir lloc el 12 de maig de 2024. Després del canvi de Govern, el sindicat ha celebrat la continuïtat d’aquest espai de participació i diàleg bilateral entre Salut i col·lectiu mèdic que es va crear gràcies a l’extraordinària mobilització del personal facultatiu a la vaga dels dies 25 i 26 de gener de 2023.
MC ha destacat el "bon clima" de la reunió, que ha estat encapçalada pel recentment nomenat director del Servei Català de la Salut (CatSalut), Alfredo García, qui ha emplaçat les parts a fer que la taula mèdica sigui un espai "productiu" durant els propers quatre anys. En aquest sentit, s’ha començat a definir el nou pla de treball en què s’hauran d’abordar actuacions relacionades amb l’accessibilitat al sistema, les càrregues de treball dels metges i metgesses o l’erradicació de la violència contra els professionals, entre altres.
Tenint en compte la possibilitat que en els propers mesos s’obrin les negociacions per a la renovació del conveni col·lectiu del Sistema Sanitari Integral d’Utilització Pública de Catalunya (SISCAT), MC ha demanat que s’aprofiti aquesta oportunitat perquè el departament "posi de la seva part" i faciliti una entesa entre les parts negociadores que faci possible l’aplicació de les millores pactades al III Acord de la Mesa Sectorial de Negociació de Sanitat de l’Institut Català de la Salut (ICS) als treballadors de la xarxa concertada. D’aquesta manera, ha recordat, es faran efectives les conclusions de la taula d’harmonització i s’equipararan les condicions laborals i econòmiques de tots els professionals de la sanitat pública.
Així mateix, el sindicat ha instat els representants de Salut a assolir un acord perquè la consellera Olga Pané elevi al Ministeri de Sanitat la petició de reclassificació professional del col·lectiu mèdic, establint un nou grup que reconegui que el grau de Medicina equival a un màster corresponent al nivell 3 del Marc Espanyol de Qualificacions per a l'Educació Superior (MECES).
L’organització espera que la taula mèdica de negociació reprengui la intensitat de treball dels seus inicis i es consolidi com un "instrument útil per a la millora del sistema de salut, avalat pel coneixement mèdic".