MC considera “indignant” que el govern espanyol proposi rebaixar el preu de la matrícula de Medicina als homes per a masculinitzar la professió

Facultat de Medicina UB

El nombre de dones que estudien Medicina a les facultats catalanes ha crescut enormement en les darreres dècades, passant de l’escàs 15% que hi havia fa 50 anys al 71,61% del 2022, segons dades del Departament de Recerca i Universitats. De fet, actualment hi ha una clara majoria de dones matriculades no només en Medicina, sinó també en Infermeria, Farmàcia o Veterinària, entre d’altres, ja que els estudis relacionats amb ciències de la salut es troben cada vegada més feminitzats.

Amb l’objectiu de revertir aquesta situació, el ministre d’Universitats, Joan Subirats, ha plantejat recentment una idea amb la qual pretén incentivar els homes i les dones– a estudiar els graus on tenen menor presència. La seva proposta es basa en rebaixar-los el preu de la matrícula, una iniciativa que Metges de Catalunya (MC) considera “indignant”, ja que tothom ha de poder tenir les mateixes condicions a l’hora d’accedir a qualsevol grau universitari.

El sindicat mèdic no entén quin benefici vol obtenir el govern espanyol per a la professió mèdica amb una idea com aquesta, la qual ha indignat també a molts professionals facultatius que han compartit la seva opinió a les xarxes socials. Aquests defensen que la gent no tria els estudis ni el seu futur laboral en funció del preu de la matrícula de la carrera en qüestió, sinó que ho fa segons els seus gustos i preferències.

En aquest sentit, MC no veu on està el problema en què hi hagi més metgesses que metges i retreu a l’executiu espanyol que plantegi una idea que sembla més aviat lligada a la necessitat de cobrir guàrdies mèdiques, allargar la vida laboral dels treballadors i evitar reduccions de jornada. I és que, a conseqüència de la societat patriarcal en què vivim, aquestes accions les acostumen a prendre molt més sovint les dones per a poder conciliar la vida familiar, personal i professional.

Així doncs, l’organització sindical mostra el seu rebuig a la proposta per a masculinitzar la professió i demana a l’Estat que, en comptes d’invertir diners en reduir el cost de la matrícula universitària als homes per a intentar assolir una paritat de gènere “innecessària”, en destini a millorar les condicions laborals dels professionals facultatius per a tornar a fer atractiva la professió i que, així, aquests deixin de marxar a l’estranger en busca d’un futur millor i més digne.