MC considera que l’augment de 27 places de formació sanitària especialitzada a Catalunya continua sent “escàs”

dimarts, 14 setembre, 2021

Catalunya ofereix enguany “únicament” 27 places més de formació sanitària especialitzada pel sistema de residència per a les titulacions universitàries de Medicina, Farmàcia, Psicologia, Química, Biologia i Física respecte a la convocatòria anterior, segons l’ordre publicada aquest dissabte en el Boletín Oficial del Estado (BOE). Per al secretari de Residents i Facultatius Joves de Metges de Catalunya (MC), Àlex Mayer, aquest augment continua sent del tot “escàs”, davant el dèficit d’especialistes que s’agreuja any rere any per la capacitat exigua del sistema sanitari català de retenir el nou talent mèdic.

En total, els centres sanitaris catalans ofereixen 1.363 places de formació sanitària especialitzada, sense comptar les d’infermeria, el que representa un increment del 2% sobre les 1.336 places incloses en la convocatòria de l’any passat. Les especialitats que més augmenten en nombre absolut les seves places formatives són medicina familiar i comunitària (+5 places) i psiquiatria, medicina intensiva, geriatria i farmàcia hospitalària (+3 places cadascuna). Cal destacar, com a novetat, la incorporació a Catalunya d’una de les vuit places que s’han convocat a tot l’Estat de l’especialitat de Medicina Legal i Forense, que serà necessària per accedir al cos de forenses, segons indica el Ministeri de Sanitat. 

La major oferta de places es concentra en l’especialitat de medicina familiar i comunitària (370 places), pediatria i àrees específiques (76 places), anestesiologia i reanimació (71 places) i medicina interna (70 places).

Catalunya continua sent la tercera comunitat autònoma amb més places de formació sanitària especialitzada per al personal facultatiu, per darrera de Madrid (1.543 places) i Andalusia (1.439 places). A tot el sistema sanitari espanyol, s’ofereixen 8.812 places formatives de Medicina, Farmàcia, Psicologia, Química, Biologia i Física, 246 més (+2,9%) que fa un any.

Examen
El termini de presentació de sol·licituds i de desenvolupament de les proves selectives s’ha obert aquest dilluns, 13 de setembre, i es tanca el dia 27 del mateix mes, a les 14.00 h. L’examen se celebrarà el 29 de gener de 2022 i constarà de 200 preguntes, més 10 de reserva, amb quatre opcions de resposta, una de les quals només serà la correcta. L’exercici tindrà una durada de quatre hores i mitja. 

D’altra banda, i pel que fa al procés d’elecció de places de formació sanitària especialitzada, Mayer critica que Sanitat no hagi aprofitat l’ordre del BOE per fixar un sistema d’assignació en directe, tal com va prometre la ministra Carolina Darias, després del malestar i les protestes unànimes del col·lectiu mèdic generades pel darrer mètode d’adjudicació, el qual no permetia als aspirants conèixer les opcions disponibles en temps real.