MC critica la falta de voluntat dels sindicats no mèdics per negociar un nou acord laboral a l’ICS

Metges de Catalunya (MC) critica que els sindicats CCOO i CATAC, amb el seu vot contrari a la denúncia del II Acord de la Mesa Sectorial de Negociació de Sanitat sobre les condicions de treball del personal estatutari de l’Institut Català de la Salut (ICS), hagin bloquejat la possibilitat de començar a negociar un nou pacte laboral que permeti superar les limitacions de l’actual conveni.

En la darrera reunió ordinària de la mesa del 26 de febrer passat, no es va assolir la majoria necessària entre les organitzacions sindicals signants de l’acord –CCOO, CATAC i UGT–per aturar la seva enèsima pròrroga automàtica i obrir un nou procés negociador, tal com va sol·licitar UGT a finals de 2020. D’aquesta manera, el pacte, que es va aprovar el 2006 amb el vot en contra de MC i el sindicat d’infermeria SATSE, i que s’ha anat prorrogant anualment des que va vèncer el 2010, continuarà en vigor aquest any. 

El sindicat mèdic lamenta que la falta de voluntat dels sindicats CCOO i CATAC “perpetuï la vigència d'unes condicions laborals obsoletes i allunyades de la realitat actual”. En aquest sentit, remarca la necessitat de fer efectiva la conciliació laboral i personal, vinculada a la reforma horària, i regularitzar l’activitat no presencial, ja sigui assistencial o formativa.

Igualment, considera imprescindible revisar el model de carrera professional, per superar les dificultats d’accés als diferents nivells; adequar la retribució de la jornada complementària d’atenció continuada, perquè, en cap cas, estigui per sota del preu de la jornada ordinària i incloure, en les pagues extraordinàries, tots els complements retribuïts en la nòmina, així com la part proporcional d’atenció continuada.

A més, anhela la desaparició de la retribució variable per compliment d’objectius –coneguda com a DPO– i la seva incorporació a la part fixa del sou, “ja que, actualment, és una font de conflictes per la mala explicitació de les metes a assolir i la deficient avaluació continuada del seu compliment”.