MC demana desplegar polítiques del temps de treball per millorar la salut i el benestar emocional dels professionals

Metges de Catalunya (MC) exigeix a les administracions i a les empreses sanitàries que promoguin polítiques del temps de treball, des de la vessant social i de perspectiva de gènere, com a factor directament relacionat amb la disminució dels riscos laborals i l’augment del benestar emocional dels professionals de la medicina.

En el marc de la Time Use Week –coneguda abans com “Setmana dels Horaris”–, el sindicat mèdic expressa la necessitat de posar de manifest que el temps constitueix una eina bàsica per millorar l’estat emocional del col·lectiu mèdic i, per això, demana erradicar les jornades laborals inacabables en l’àmbit sanitari, ja que no només afecten la salut de les plantilles, amb especial incidència en les facultatives que encara assumeixen majoritàriament les tasques de la llar i la cura de fills o familiars propers, sinó que, alhora, repercuteixen negativament el la qualitat de l’assistència.

Així, reclama combatre des de les institucions l’anomenada pobresa del temps i, sobretot, el seu impacte de gènere, ja que s’està demostrant que les polítiques del temps milloren la salut, la sostenibilitat i la productivitat en el sector, però també la igualtat.

Reforma horària
MC va rubricar el 2017 el Pacte per a la Reforma Horària amb l’objectiu d’assolir uns horaris saludables a la xarxa sanitària que revertissin en la salut de la població en general i en la dels professionals sanitaris en particulars, sota la premissa de “cuidar els cuidadors”.

Un any després, al 2018, el sindicat va organitzar, juntament amb la Iniciativa per a la Reforma Horària, una jornada de debat al voltant dels efectes sobre la salut dels horaris vitals i laborals. Ja en plena pandèmia de COVID-19, un dels representants de l’organització en la taula de la reforma horària i actual vicesecretari general, David Arribas, va demanar aprofitar el context excepcional de l’emergència sanitària per avançar en la implantació d’uns horaris més racionals.