MC demana la jornada de 4 dies per posar fi a l’esgotament físic i mental del personal facultatiu i millorar la qualitat assistencial

Jornada laboral dels metges

Cada cop hi ha més empreses que aposten per la jornada laboral de 32 hores o quatre dies a la setmana. Des que Más País va posar sobre la taula a principis de l’any passat un projecte pilot que contemplava aquesta reducció horària amb l’objectiu de millorar la salut mental de la població, aquest model de treball està guanyant força, arribant fins i tot a implantar-se en grans multinacionals. De fet, la Generalitat Valenciana està a punt de posar en marxa un programa d’ajudes per a les companyies que redueixin la setmana laboral sense cap reducció de salari. D’altra banda, el Ministeri d’Indústria prepara un projecte similar que assegura que estarà disponible a la tardor. 

En aquest sentit, Metges de Catalunya (MC) es posiciona a favor de la reforma horària i demana que també s’hi inclogui el personal facultatiu –i la resta de professionals del sector sanitari– per poder posar fi a l’esgotament físic i mental que pateixen arrel de la sobrecàrrega de feina, el perllongament excessiu de les jornades laborals i la manca de personal. “Treballar menys hores a la setmana milloraria la productivitat dels metges i metgesses, que no se sentirien tan desgastats ni desmotivats, de manera que milloraria la qualitat assistencial i augmentaria la seguretat clínica”, sosté el sindicat. 

L’organització és conscient que aquesta reducció horària comportaria la necessitat de contractar més personal per poder continuar assumint tota la càrrega de treball. Segons la Confederació Estatal de Sindicats Mèdics (CESM), caldria incorporar “un metge més per cada 11 professionals actuals”, ja que cadascun té assignats uns 1.500 pacients de mitjana. Així doncs, tenint en compte que les últimes dades publicades pel Ministeri de Sanitat indiquen que hi ha uns 162.000 facultatius treballant a Espanya, s’haurien de contractar uns 14.730 professionals més, afavorint també la creació de llocs de treball.

Encara que es reduís la jornada laboral ordinària del personal facultatiu, MC recorda que també cal fer altres canvis, com millorar les condicions laborals i retributives, ampliar els temps de visita destinats a cada pacient a l’atenció primària i facilitar la conciliació laboral, familiar i personal, entre d’altres, per tal de retenir els professionals i que deixin de marxar a altres països. “La reducció de la jornada a quatre dies suposaria un gran pas perquè milloraria enormement la salut mental de tota la ciutadania. No obstant, s’ha d’acompanyar d’altres mesures perquè els pacients es vegin beneficiats i el sistema sanitari millori realment”, alerta l’organització sindical.