Aquest diumenge, com cada 28 d’abril des del 2003, es commemora el Dia Internacional de la Seguretat i Salut en el Treball, una efemèride que té l’objectiu de conscienciar, sensibilitzar i promoure la prevenció de riscos laborals. Aquest any, sota el lema “La prevenció és un treball en equip”, l’Institut Català de Seguretat i Salut Laboral (ICSSL) incideix en la importància d’anar tots a una a l’hora d’adaptar i generar un entorn de treball sa i segur.
Metges de Catalunya (MC) comparteix la necessitat de sensibilitzar sobre la importància del benestar mental i físic dels professionals perquè puguin desenvolupar i dur a terme la seva feina de forma sana i sense estrès. De fet, el sindicat mèdic insisteix en què un dels deures prioritaris de les empreses, sobretot de les sanitàries, ha de ser cuidar de la salut mental dels treballadors perquè l’entorn laboral sigui saludable i, així, es pugui atendre els pacients de forma segura.
En aquest sentit, MC denuncia les “alarmants” xifres de burnout que encara pateixen els professionals mèdics. I és que, segons un metaanàlisi publicat recentment a partir de dades de 16.000 metges i metgesses, un de cada quatre el pateix. Aquestes dades són similars a les de l’estudi realitzat per l’organització l’any 2021, el qual va concloure que el 33% del personal facultatiu està afectat pels tres símptomes del síndrome –cansament emocional, despersonalització i manca de realització personal–, un 51% en pateix dos, i un 70% en presenta almenys un d’ells.
Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), cada any es perden uns 12.000 milions de dies de feina a causa de la depressió i l’ansietat que presenten els treballadors, el qual suposa una despesa de prop d’un bilió d’euros per l’economia mundial. El col·lectiu mèdic n’és un dels més afectats, sobretot després de la pandèmia, motiu pel qual s’han triplicat les consultes psicològiques. Segons dades de la Fundació Galatea, que vetlla pel benestar dels professionals de la salut, l’entitat ha atès uns 9.000 sanitaris en els últims quatre anys, la meitat dels quals són personal facultatiu. I, de fet, la gran majoria de les més de 1.300 atencions que va brindar el 2023 van ser per dificultats en l’àmbit laboral.
Per tot això, el sindicat insta l’Administració a implementar mesures i solucions eficients que posin fi a l’esgotament crònic dels professionals mèdics, i encoratja al personal facultatiu a manifestar i denunciar tot allò que impedeixi disposar d’un bon entorn de treball, com la sobrecàrrega de feina, agressions o coaccions, tant per part de pacients com dels propis companys o de l’empresa.