La ministra de Sanitat, Mónica García, va traslladar divendres passat al Consell d'Ocupació, Política Social, Sanitat i Consum (EPSCO) celebrat a Luxemburg la proposta de coordinar-se per evacuar els infants malalts de la Franja de Gaza a través del Mecanisme de Protecció Civil de la Unió Europea (UE), una mesura que va rebre el suport unànime dels intervinents i a la qual Metges de Catalunya (MC) també s’hi suma.
Ja són més de 14.000 els nens i nenes palestins que han mort i més de 12.000 els que han resultat ferits des de l’inici de la guerra, el qual suposa més del 2% del total de la població infantil de la Franja de Gaza, segons dades de Save the Children. Durant la seva intervenció al Consell, però, García va fer especial èmfasi en la situació dels infants amb càncer i/o altres patologies greus que, a causa del conflicte, no estan rebent tota l’atenció que requereixen, ja que els hospitals es troben desproveïts, exposats a atacs o directament destruïts.
La proposta de la ministra contempla “proporcionar suport sanitari mitjançant l’evacuació medicalitzada d’aquests nens” per oferir-los tractament a centres sanitaris europeus. Per fer-ho, apunta la necessitat de coordinar recursos amb la resta dels estats membre, fent ús del Mecanisme de Protecció Civil de la UE per tal de poder oferir-los l’atenció sanitària que es mereixen, ja que es tracta d’una qüestió tant de “solidaritat” com de “justícia”.
Alto al foc
Tenint en compte tota aquesta situació, el sindicat mèdic insisteix en la urgència de posar fi a les crisis humanitàries i condemna tots els atacs contra civils que s’han produït fins ara i que es continuen produint. Així mateix, l’organització torna a reclamar un “alto al foc immediat” sobre la població civil i les instal·lacions mèdiques per protegir tant els professionals sanitaris com els pacients.