MC: "El benestar físic i emocional dels treballadors ja és tan important com el sou"

Dia Internacional de la Seguretat i Salut en el Treball

Aquest divendres 28 d'abril es commemora el Dia Internacional de la Seguretat i Salut en el Treball, una efemèride que ha coincidit amb la celebració del 1r Congrés Català del Treball, impulsat per la Generalitat de Catalunya per debatre sobre el futur de les relacions laborals. Metges de Catalunya (MC), representat pel seu president, Jordi Cruz, ha assistit aquest dilluns a la inauguració del Congrés al Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB). El prestigiós sociòleg i economista, Jeremy Rifkin, ha ofert la primera conferència i ha destacat que el treball, el canvi climàtic i la conservació del planeta, amb nous sistemes productius ecològics, són reptes estretament lligats en els quals s’han d’implicar els governs, les empreses i els agents socials que representen les persones treballadores.

El sindicat mèdic coincideix amb aquesta visió de futur que entrellaça treball i sostenibilitat, a la qual hi afegeix un factor "fonamental" per a l’organització del treball dels propers anys, com és el "benestar físic i emocional dels professionals", un atribut que "hores d’ara ja és tan important com les retribucions".

Cuidar la salut mental dels treballadors és un deure de les empreses, tal com remarca l’Organització Mundial de la Salut (OMS). En el cas de les activitats professionals relacionades amb l’àmbit sanitari, "és més necessari que mai que les administracions i entitats responsables de proveir el servei públic de salut siguin sensibles i posin tots els mitjans per evitar que proliferin trastorns mentals entre els seus treballadors i treballadores", afirma la secretària de Salut Laboral de MC, Rosa Maria Alcolea.

En aquest sentit, recorda tres dades "alarmants" sobre la incidència del desconfort entre el col·lectiu mèdic: l’elevat percentatge de facultatius afectats per la síndrome d’esgotament professional o burnout, que segons diferents estudis se situa entre el 40% i el 50%, l’increment exponencial de les baixes laborals per ansietat i estrès entre els equips mèdics i les estadístiques sobre suïcidis del personal facultatiu que demostren que és més predominant si es compara amb altres col·lectius professionals.

"L’entorn de treball ha de ser saludable i s’han d’evitar les accions que condueixin a l’estrès laboral", explica Alcolea. Per aconseguir-ho, "cal que les empreses defineixin una bona organització del treball, distribuint correctament les tasques i adaptant el ritme de treball al treballador, no a la inversa". Així mateix, les organitzacions han d’introduir la perspectiva de gènere a totes les actuacions encaminades a la prevenció de riscos laborals i a la millora de les condicions de treball.

La responsable del sindicat mèdic espera que l’Estratègia catalana de seguretat i salut laboral 2021-2026 (ECSSL), aprovada en el marc de la Comissió de Seguretat i Salut Laboral del Consell de Relacions Laborals (CRL), sigui un instrument "útil" per aconseguir aquests objectius.