En el marc de la celebració el 10 de desembre passat del Dia dels Drets Humans, Metges de Catalunya (MC) posa de relleu el significat que adquireix l’article 24 de la Declaració Universal de Drets Humans en el context actual de precarietat sanitària i sobreesforç sostingut de la plantilla mèdica durant molts anys: “Tota persona té dret al descans i al lleure i, particularment, a una limitació raonable de la jornada de treball (....)”, assenyala la disposició aprovada per l’Organització de les Nacions Unides (ONU).
Segons el sindicat, aquest precepte contrasta amb els increments sistemàtics de jornada laboral que estan imposant les gerències dels centres sanitaris al personal facultatiu, per tal de contrarestar el dèficit notable de professionals derivat de la infradotació de recursos del sistema. Una circumstància que “dificulta el descans i posa moltes traves a la conciliació laboral i personal dels metges i les metgesses”, remarca l’organització.
Per aquest mateix motiu, MC va posar en marxa fa un mes la campanya “Posa Límits” perquè el col·lectiu mèdic prengui consciència de la seva fragilitat i vetlli per la seva salut física i mental, davant dels escreixos de jornada laboral. En concret, l’entitat ha posat a disposició dels professionals de la medicina un document perquè notifiquin a les direccions o gerències del seu centre de treball i, alhora, al departament de recursos humans corresponent la seva intenció de no fer més hores anuals de treball durant el 2022 que les que són exigibles per llei (2.187 hores com a màxim entre la jornada ordinària i la d’atenció continuada, respectant els descansos mínims diaris i setmanals).
Així mateix, en l’escrit també consta la seva renúncia a treballar fora de l’horari de la jornada laboral habitual per fer activitat extraordinària (peonades), ja que aquesta és voluntària, segons la normativa vigent.