Metges de Catalunya (MC) ha traslladat a la direcció del Consorci Sanitari del Maresme (CSdM) la decisió del personal facultatiu de deixar de fer guàrdies a partir del dia 16 de novembre, en protesta pels endarreriments i greuges retributius que acumula l’entitat amb els seus professionals. La mesura ha estat aprovada per àmplia majoria en l’assemblea mèdica celebrada al centre el passat 14 d’octubre i afectarà els facultatius de més de 45 anys, que realitzen guàrdies de manera voluntària, i els menors d’aquesta edat que ja han fet les 384 hores anuals obligatòries d’atenció continuada.
La protesta arriba després d’anys de negociació "infructuosa" amb l’empresa per millorar les condicions laborals i retributives de les guàrdies mèdiques, segons el president de MC, cirurgià de l’Hospital de Mataró i vicepresident del comitè d’empresa, Jordi Cruz. Per aturar la plantada, que pot alterar el funcionament ordinari dels serveis hospitalaris, deixant el centre sense especialistes a les nits, caps de setmana i festius, els facultatius reclamen que tot el dia posterior a una guàrdia (descans postguàrdia) es computi com a jornada laboral treballada i que es millori el preu amb què s’abonen les hores d’atenció continuada voluntàries i les que es realitzen per cobrir necessitats assistencials sobrevingudes (baixes, permisos, alteracions de calendari, etc.). Així mateix, demanen que el CSdM aboni als facultatius les quantitats degudes en concepte d’interessos derivats d’una demanda jurídica guanyada per MC.
A més d’aquestes reivindicacions concretes, el personal mèdic de l’Hospital de Mataró vol que l’empresa accepti obrir una negociació per tractar els assumptes que més inquieten el col·lectiu, com la gestió de les agendes assistencials, la sobrecàrrega de treball, el temps dedicat a la formació i la conciliació de la vida personal i laboral.
"Si la direcció no ofereix cap millora, el bloqueig de l’hospital serà important i l’afectació per a l’assistència dels pacients també ho serà. El conflicte amb les guàrdies no és quelcom nou, sinó que fa molts anys que s’arrossega", ha avisat Jordi Cruz.
Demanda pel retorn dels objectius
A la mateixa assemblea que ha aprovat l’inici de la protesta per a la millora de guàrdies, els facultatius han decidit presentar una demanda judicial contra el CSdM pel deute pendent amb els professionals pel complement variable per objectius (DPO).
Durant la darrera crisi econòmica, la plantilla del CSdM va acceptar cedir a l’empresa la retribució dels objectius dels anys 2012, 2013 i 2014, amb la condició de recuperar-la un cop l’entitat sortís de la situació de dèficit pressupostari. Aquesta escenari s’ha produït en els exercicis de 2020 i 2021, però l’entitat s’ha negat a retornar el complement salarial als seus treballadors al·legant que no ha estat autoritzada a fer-ho.