MC exigeix a l’Estat que segueixi l’exemple italià i reconegui el títol d’especialista als mesto

dijous, 13 març, 2014

Metges de Catalunya (MC) demana als ministeris de Sanitat i d'Educació que resolguin "d’una vegada per totes" la situació dels mesto (metges especialistes sense títol oficial) i reconeguin la seva titulació tal com ha fet la República Italiana, que ha expedit el títol d’especialista als metges d’aquest col·lectiu amb l’aval de la Unió Europea (UE).

"Ja no hi ha excuses per no regular la situació professional i laboral dels mesto", afirma Ricard Yago, secretari de MESTO-FESTO de MC. "Portem molts anys escoltant que el marc legal actual i la UE no ho permeten, però la decisió del govern italià desmunta per complet aquest argument". Yago fa referència a la directiva 2013/55 del Parlament i del Consell de la UE que insta els Estats membres a reconèixer els títols d’especialista atorgats a Itàlia als mesto si s’acompanyen d’un certificat oficial que declara que el professional ha exercit una mateixa especialitat durant almenys 10 anys consecutius, tot i que la seva formació no compleixi amb els requisits europeus per al reconeixement de qualificacions professionals (directiva 2005/36, article 25).

El sindicat reclama a l’Estat espanyol que apliqui el principi d’harmonia normativa entre països de la UE i que ofereixi als metges espanyols sense titulació d’especialista els mateixos drets que als seus col·legues italians. Per a Ricard Yago, el fet que més de 2.000 metges amb una experiència de 15 a 30 anys d’exercici a la sanitat pública no disposin del reconeixement de la seva especialitat és una "injustícia i un acte de desemparament". El responsable de titulació de MC remarca la paradoxa que els mesto italians puguin exercir a la sanitat espanyola mentre que els espanyols, la majoria dels quals compleixen amb els requisits europeus de qualificació, es trobin en situació d’inferioritat al seu propi sistema de salut.

Per a resoldre aquesta situació, l’organització exigeix als ministeris competents del govern central que promoguin la publicació d’un reial decret que reconegui el títol d’especialista als mesto i també als farmacèutics sense titulació (festo) amb una regulació clara i de fàcil aplicació.

Origen
L’origen dels mesto es remunta als anys setanta, vuitanta i principis dels nouranta quan l’augment de matrícules en les facultats de medicina no es va veure compensat en l'establiment del sistema de formació mèdica especialitzada (MIR). Així, mentre que entre els anys 1980 i 2005 es van llicenciar 149.493 estudiants de medicina, només es van oferir 94.084 places de residents.

El 37% dels llicenciats no va poder accedir a l'única via de formació mèdica especialitzada però, per les necessitats assistencials del sistema sanitari espanyol, la major part d’aquests professionals van ser contractats en hospitals i centres de salut on han exercit durant dècades com a metges especialistes sense títol oficial. Una situació que MC alerta que es tornarà a repetir si no s’ajusta el nombre de facultats de medicina a les necessitats reals d’especialistes i a l’evolució demogràfica del país. L’Estat espanyol és el tercer del mon amb més facultats de medicina (41) només per darrere de Corea del Sud. Segons dades del Ministeri de Sanitat, aquest any s’han presentat 11.696 llicenciats en Medicina a l’examen MIR per a una oferta de poc més de 6.000 places de formació especialitzada.