MC exigeix solucions immediates davant la "fallida" de l'atenció primària i avisa que la paciència dels facultatius està "esgotada"

Agenda AP

Metges de Catalunya (MC) reclama a totes les administracions i autoritats sanitàries que apliquin amb efectes immediats un pla de xoc i contingència que redueixi la pressió assistencial que recau sobre l’atenció primària, amb prop de 100.000 visites diàries provocades per la sisena onada de COVID. El sindicat afirma que el sistema ha entrat definitivament en "fallida" i requereix d’una actuació urgent per "ressuscitar-lo". Aquest desbordament, afegeix, exaspera els professionals que senten que no poden fer la seva feina amb la qualitat i la seguretat requerida, i s’han de limitar a realitzar tasques administratives "sense valor clínic".

Per aquest motiu, l’organització commina les administracions responsables a prendre mesures extraordinàries que redueixin de manera efectiva la càrrega de treball dels centres d’atenció primària. Així, reclama que les baixes relacionades amb els contagis de COVID es puguin tramitar per mitjà d’un certificat autoresponsable que deslliuri els facultatius de la gestió de les baixes laborals que està provocant el col·lapse de les consultes.

D’altra banda, per pal·liar la insuficient dotació de personal mèdic al primer nivell assistencial, provocada per la pèrdua de més de 800 facultatius durant el període de retallades, MC demana que es millorin substancialment les "nefastes condicions laborals i retributives" que "repel·leixen els professionals".

Així mateix, l’organització insta el Departament de Salut a revisar la partida que el pressupost sanitari de l’any 2022 preveu per a l’atenció primària, de manera que passi del 17% projectat al 25% del total, tal com recomanen l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i les societats científiques.

Mobilitzacions
MC assegura que la pandèmia ha estat l’estocada final per a un sistema d’atenció primària al límit des d’abans de l’actual emergència sanitària. Una situació que l’any 2018 va eclosionar en una vaga massiva dels facultatius dels ambulatoris que va acabar amb la signatura d’uns acords que "no s’han arribat a complir mai". Ara, amb els centres col·lapsats i les agendes dels metges descontrolades per la manca de recursos, el sindicat adverteix que el cansament i la indignació dels professionals "pot provocar una nova convocatòria de mobilitzacions, si no s’apliquen mesures correctores amb caràcter immediat".