MC expressa de nou la seva preocupació per la falta de pediatres: “És un problema greu que cal resoldre amb urgència”

Es disparen una altra vegada les alarmes davant l’escassetat de pediatres a l’atenció primària, una situació que podria empitjorar en els propers anys per la manca de planificació i millores. La vicesecretària general de Metges de Catalunya (MC) i portaveu de l’Agrupació de Pediatres del sindicat, Ana Maria Roca, apunta els factors que amenacen l’assistència pediàtrica actualment: “Nombre insuficient de places de formació pediàtrica MIR, jubilacions de professionals a curt termini, sobrecàrrega assistencial –la població de 0 a 14 anys ha augmentat en 41.000 infants en els darrers vuit anys–, retribucions exigües, dificultat per conciliar la vida laboral i personal, i poques possibilitats de desenvolupament professional per als pediatres del primer nivell assistencial. És un problema greu que cal resoldre amb urgència”, adverteix.

La Societat Catalana de Pediatria (SCP) calcula que la sanitat catalana necessita entre 250 i 300 pediatres per cobrir l’atenció mèdica als infants i garantir una assistència de qualitat. “La pediatria de primària és la gran oblidada del sistema”, assenyala Roca a La Vanguardia, que lamenta que “ni en les baixes laborals, ni en les vacances dels facultatius, ni en època d’epidèmies com la grip no hi ha reforços”. A tot això, afegeix que les condicions “no són òptimes”, ni de càrrega de treball ni retributives. “És com un peix que es mossega la cua, un cercle del qual no se surt”, conclou.

Aquests condicionants fan de l’atenció primària un àmbit “molt poc atractiu” per als pediatres que acaben el MIR, segons Roca. Així, només dos de cada 10 nous especialistes en pediatria trien el primer nivell assistencial per treballar. La resta opten per l’atenció hospitalària. 

Aquesta dèficit de pediatres en l’atenció primària s’agreujarà en la propera dècada per les jubilacions de professionals. “La taxa de reposició és del 80%, és a dir, formem menys pediatres dels que necessitem per cobrir les jubilacions, sense comptar els que marxen fora de Catalunya”, afirma. 

Davant d’aquest situació, una de cada tres places de pediatria està ocupada per metges de família o per pediatres extracomunitaris que esperen l’homologació del seu títol per part del Ministeri d’Educació, un procés que es pot allargar fins a vuit anys. També es pot donar el cas que, al llarg de l’any, en algun torn de matí o tarda, entre un cinc i un 10% dels equips d’atenció primària (EAP) no disposin de cap pediatre, tal com explica Roca a SER Catalunya

En aquest sentit, la SCP assegura que hi ha estudis fets en països on els nens no són atesos per pediatres que mostren indicadors preocupants: índexs de vacunació baixos, ingressos hospitalaris en augment i endarreriment en la detecció de malalties greus.  

“El cas és que no som prou pediatres –es queixa Roca– i no tenim el suport ni des del punt de vista de planificació ni de recursos. Per això, llancem un SOS al Departament de Salut, a l’Institut Català de la Salut (ICS) i a les patronals de la sanitat concertada, perquè visualitzin la pediatria des d’una òptica diferent”.

Síndic
Aquest dilluns, el síndic de Greuges, Rafael Ribó, s’ha sumat a les demandes de MC i ha reclamat una millora en l’atenció pediàtrica, que es concreti en una major dotació de recursos humans i econòmics per a l’atenció primària, “com a pilar bàsic de la sanitat pública”. 

En un comunicat, ha demanat una “aposta clara i contundent” per implementar el model assistencial configurat en el Pla estratègic d’ordenació de l’atenció de pediatria en la primària catalana, que es va presentar el 2007, i l’adopció de mesures per reduir les desigualtats territorials, després de detectar “mancances” en els serveis de pediatria dels EAP.