MC fa seu el decàleg de la Fundació Galatea sobre l’atenció a la salut mental dels professionals de la sanitat

Curs sobre malestar i suïcidi

Metges de Catalunya (MC) comparteix “plenament” les reflexions de la Fundació Galatea al voltant de la cura que han de tenir les organitzacions sanitàries de la salut mental dels seus professionals. Així mateix, el sindicat fa seu el decàleg amb les recomanacions perquè les empreses incorporin la cultura del benestar dels treballadors i les treballadores com un valor intrínsec i una responsabilitat estretament lligada a la qualitat dels serveis assistencials que ofereixen.

Les conseqüències provocades per les retallades sanitàries i la pandèmia han tingut una repercussió molt important sobre l’estat de salut física i emocional dels professionals, tal com demostren diferents estudis al respecte. En aquest mateix sentit, l’any 2021 MC va analitzar la incidència de la síndrome de burnout entre el col·lectiu mèdic, obtenint com a resultat que el 70% dels professionals presentaven símptomes d’esgotament i malestar. Així mateix, segons l’últim estudi elaborat per Medscape, el 53% dels metges se senten esgotats i el 23% deprimits.

La sobrecàrrega assistencial, la falta de professionals i l’empitjorament de les condicions de treball es troben a l’arrel del patiment psicològic de molts facultatius, que es reflecteix en un increment exponencial de les baixes laborals per estrès, ansietat i depressió. 

MC, a través de la seva Agrupació de Psicòlegs i de la mà de l’àrea de Formació del sindicat, està treballant per oferir recursos als professionals per “visibilitzar el malestar, deixar enrere els tabús i els estigmes i fomentar l’autocura”. Així, el sindicat ha incorporat a la seva revista corporativa l’“Espai per a les emocions i reflexions”, que analitza les causes de les angoixes i ofereix recursos des de l’àmbit de la psicologia clínica, i està organitzant diferents cursos de formació sobre la salut mental dels facultatius i les facultatives, el darrer dels quals en col·laboració amb la Fundació Galatea.


De la mateixa manera, MC està traslladant a l’Administració i les empreses sanitàries el deure de cuidar la salut psicològica dels professionals mèdics, fent estudis rigorosos dels riscos psicosocials vinculats a la prestació dels serveis assistencials i definint plans preventius amb accions específiques que redueixin els factors de risc, com poden ser la sobrecàrrega de treball, les jornades prolongades o els models organitzatius i competencials. 

Decàleg de la Fundació Galatea sobre la salut mental a les organitzacions dels sistema sanitari

  1. Tenir un coneixement més profund dels factors psicosocials i de l’estat de salut dels professionals, els equips i les organitzacions per reorientar els programes de promoció de la salut.
  2. Continuar apostant per un model que tingui en compte les diferents dimensions del sistema: intrapsíquica (característiques personals, habilitats i competències), interpersonal (relacions, equip) i transpersonal (organització i sistema de salut).
  3. Treballar de manera col·laborativa i co-responsable entre els diferents agents implicats en les organitzacions i entitats del sistema de salut.
  4. Reforçar els recursos assistencials d’atenció a la salut mental dels professionals, incorporant especialistes que coneguin les particularitats del sistema de salut i de cada disciplina.
  5. Garantir l’estabilitat dels equips i l’abordatge interdisciplinar de la salut.
  6. Incorporar l’autocura com un valor transversal, que pren sentit des del compromís i la responsabilitat en el “cuidar-me, cuidar-te, cuidar-nos”.
  7. Promoure la participació dels professionals en espais de reflexió i pressa de decisions de la organització, per augmentar l’alineació amb els objectius i millorar el seu compromís.
  8. Oferir una formació continuada, així com suport a equips i organitzacions amb l’objectiu d’aconseguir un funcionament més saludable.
  9. Reforçar i mobilitzar els recursos personals i de suport en els professionals de la salut, perquè puguin disposar dels seus propis equips de protecció emocional.
  10. Vetllar per la integració dels professionals que han vist alterada la seva salut, amb adaptacions temporals del seu lloc de treball i/o contemplar possibles re-ubicacions.