MC i el personal mèdic de l’Hospital Santa Maria de Lleida donen una treva al centre en el conflicte per l’excés de guàrdies

Metges de Catalunya (MC) i la trentena de facultatius de l’Hospital Santa Maria de Lleida que s’havien plantat per l’excés de guàrdies han donat una treva al centre i han decidit aparcar la demanda que tenien previst presentar contra la gerència, en una mostra de responsabilitat professional i compromís amb la ciutadania, davant l’augment de la pressió assistencial que està provocant la nova onada de la pandèmia de COVID-19.

“Ara no és el moment” assenyala el delegat de MC a l’hospital, Santiago Miguelsanz, que adverteix, però, que, a principis de 2022, hi tornaran, perquè la sobreexplotació dels professionals “no es pot cronificar ni un minut més”. “Hem de posar límits –afegeix– als escreixos indiscriminats de jornada laboral per culpa de la pèssima gestió sanitària dels recursos humans. Si nosaltres no vetllem per la nostra salut física i mental, i de retruc per la qualitat de l’assistència, ningú no ho farà i menys l’Administració”.

Així les coses, Miguelsanz explica que, una vegada comenci l’any nou, tornaran a parlar amb la gerència i li reclamaran el calendari anual de les hores ordinàries i de jornada complementària d’atenció continuada (guàrdies) de cada professional, “una cosa que no s’ha fet mai”. D’aquesta manera, el personal facultatiu podrà verificar i controlar que l’empresa no assigna més de les 499 hores anuals màximes exigibles d’atenció continuada per treballador, tal com estableix el conveni col·lectiu.

Mentrestant, l’hospital s’ha compromès a incrementar en sis euros –en un primer moment n’oferia dos– la retribució de l’hora de guàrdia d’aquests facultatius afectats i ho farà de manera retroactiva, és a dir, des que els professionals van començar a superar el topall de les 499 hores d’atenció continuada. Miguelsanz puntualitza, però, que en aquest augment s’inclou una pujada del 0,9% que ja s’hauria d’haver aplicar des de principis de 2021.

A banda d’això, MC ha demanat a la gerència que millori les condicions laborals de la plantilla per poder atreure nous professionals i incrementar així els efectius mèdics que, actualment, són molt escassos.