MC qualifica d’“ofensa” la proposta de l’Hospital Santa Maria de Lleida d’augmentar dos euros el preu de l’hora de guàrdia

Metges de Catalunya (MC) i la trentena de facultatius de l’Hospital Santa Maria de Lleida que han decidit no fer més hores d’atenció continuada (guàrdies) que les exigibles per conveni col·lectiu consideren una “ofensa” la proposta que els ha fet el centre d’incrementar de facto dos euros el preu de l’hora de guàrdia, per tal de resoldre el conflicte obert per l’excés de treball.

Així ho han explicitat després de la reunió interna que han mantingut aquests dimecres per avaluar l’oferta que els ha fet arribar la gerència (bicèfala) territorial de l’Institut Català de la Salut (ICS) i de Gestió de Serveis Sanitaris (GSS) –empresa que gestiona l’hospital–, després que els professionals, amb el suport i l’assessorament jurídic del sindicat, comuniquessin dijous passat al centre que no pensaven fer més guàrdies que les 499 hores anuals màximes exigibles, atesa la “situació extrema” d’esgotament físic i mental que pateixen.    

“No és tracta d’un tema econòmic, sinó de salut dels professionals”, ha afirmat el delegat de MC al centre, Santiago Miguelsanz, que ha lamentat que la gerència no s’hagi dignat a parlar de compensar l’excés d’hores amb descansos, ni a consensuar  un calendari de guàrdies per a l’any vinent amb les hores establertes per conveni. 

En un principi, està previst que els facultatius cobreixin l’atenció continuada programada de novembre, “ja que si no acudeixen hi pot haver problemes legals”, ha explicat al Segre, però, com que les guàrdies de desembre encara no s’han fixat, “ja veurem què passa, depenent de com vagin les negociacions”.

Miguelsanz ha afegit, en declaracions a Ràdio Lleida-Cadena SER, que “com a professionals mai no haguéssim volgut arribar a aquesta situació”. “Hi ha companys que han fet 600, 700 o 1.000 hores més de guàrdia –ha denunciat– i això té una repercussió a nivell de la conciliació de la vida familiar i de la salut. Si les persones que han de cuidar els pacients estan esgotats, el servei que donaran igual no és el que es mereix la població”.

Si les converses amb la gerència no arriben a bon port, els facultatius no descarten presentar una demanda als jutjats contra l’actuació de l’hospital, com ja ha fet MC a l’Hospital Parc Taulí de Sabadell.