MC insta a Salut a implicar-se en la negociació del conveni SISCAT

Reunió Consell de Salut

Metges de Catalunya (MC) ha assistit aquest dilluns a la reunió del Consell de Salut de Catalunya i del Consell de Direcció del Servei Català de la Salut (CatSalut) que s’han celebrat de manera conjunta després d’un any des de la darrera convocatòria. El sindicat, representat pel seu president, Jordi Cruz, ha demanat que la conselleria s’impliqui en el procés de negociació del segon conveni col·lectiu del sistema sanitari integral d'utilització pública de Catalunya (SISCAT) que afecta a 50.000 treballadors i que s’està negociant des de fa un any i mig “sense avenços”.

MC ha remarcat que la xarxa sanitària concertada no disposa d’un conveni adient des de l’any 2008. En aquest sentit, Cruz ha recordat que l’organització va impugnar el primer conveni SISCAT per “motius greus” com la desregulació de la jornada laboral i els descansos del personal sanitari; el manteniment del preu de l’hora de guàrdia mèdica per sota de l’hora ordinària de treball, desobeint les sentències judicials guanyades per MC; o la vulneració del principi d’igualtat i no discriminació per raó de gènere. El president del sindicat mèdic ha demanat que el CatSalut, com a finançador majoritari dels centres concertats, vetlli perquè les condicions laborals, professionals i retributives dels treballadors siguin “dignes i equiparables a les dels empleats públics”.

Cruz també ha demanat solucions per a l’àmbit de l’atenció primària, en concret per a la sobrecàrrega laboral que pateixen els metges de família i pediatres. El representant sindical ha posat com a exemple d’actuació la instrucció de l’Institut Català de la Salut (ICS) per a l’àrea de Metropolitana Nord de Barcelona, vigent des del passat 1 de maig, que fixa un màxim de 23 visites presencials i cinc no presencials per jornada, a més d’altres mesures orientades a alleugerir la pressió assistencial i garantir la qualitat dels serveis. Cruz ha denunciat que la implementació de la norma s’està trobant amb reticències per part dels gestors i no s’està aplicant com tocaria. “La millor solució és que les accions que es recullen en aquesta instrucció es facin extensives a tot el territori i que s’incorporin també a la xarxa d’atenció primària concertada, en el marc de  la negociació del nou conveni col·lectiu”, ha reivindicat, perquè les condicions i la qualitat de l’atenció del primer nivell assistencial “siguin homogènies”.

La reunió del Consell de Salut de Catalunya i del Consell de Direcció del CatSalut han comptat amb la participació de la consellera de Salut, Alba Vergés, i del director del CatSalut, Adrià Comellà. La consellera ha posat data a la cimera d’agents del sistema sanitari anunciada a la Comissió de Salut del Parlament. Serà el proper 19 de setembre quan els col·legis de professionals, les organitzacions sindicals, les societats científiques i les entitats ciutadanes es trobin amb el Departament de Salut per debatre sobre les necessitats de professionals i les noves demandes assistencials de la societat.

D’altra banda, s’ha aprovat un increment del 1,03% de les tarifes que el CatSalut abona a les entitats concertades per l’activitat assistencial.