MC insta els col·legis mèdics a defensar públicament que els professionals facultatius són els únics capacitats per practicar sedacions

Sedació pal·liativa

Aquest dilluns s’ha publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) un acord del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya pel qual s’estableixen una sèrie de directrius per a l’exercici de les actuacions infermeres en l’àmbit de la sedació intervencionista i de la sedació pal·liativa. Davant d’això, Metges de Catalunya (MC) insta el Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC) a fer una publicació anàloga per defensar que els anestesiòlegs i les anestesiòlogues són els únics professionals capacitats per fer aquesta pràctica –i el personal mèdic, en general, en el cas de la pal·liativa–, deixant clares les competències de cada col·lectiu.

L’article 6 del pacte sosté que els infermers i les infermeres poden actuar “de manera autònoma” en l’àmbit de la sedació en situacions en què la persona atesa està sotmesa a una intervenció o prova cruenta. MC recorda, però, que només els professionals amb l’especialitat d’Anestesiologia disposen dels coneixements, la preparació i l’experiència necessaris per poder practicar sedacions per compte propi amb garanties de seguretat. 

Aquest punt de l’acord també parla de les sedacions pal·liatives i d’actuar sobre simptomatologia refractària, amb la possibilitat d’administrar medicació segons guies assistencials, protocols vigents o prescripció mèdica. En aquest sentit, l’organització lamenta que “la simptomatologia més complexa d’abordar es banalitzi com quelcom de fàcil solució i s’insti a poder fer prescripció directa només amb el suport de guies o protocols”, i recorda que aquesta prescripció ha d’estar sempre sota la responsabilitat del cos mèdic. 

Així doncs, el sindicat referma el posicionament que ja va publicar l’any 2017 i adverteix dels riscos que comporta per a la seguretat clínica dels pacients que un professional no especialista en Anestesiologia i Reanimació practiqui sedacions. “La manca d’anestesiòlegs no es pot suplir amb la delegació de competències mèdiques a altres col·lectius professionals, ja que així l’únic que s’aconsegueix és posar en risc als pacients i afeblir la qualitat assistencial”, retreu l’organització.

Cap normativa nova
D’altra banda, MC remarca que la publicació d’aquest escrit al DOGC no atribueix cap competència nova ni suposa cap canvi de normativa, atès que no és cap document oficial ni resolució del Departament de Salut, sinó només un acord intern dels col·legis infermers catalans. No obstant això, el sindicat demanarà una valoració jurídica del text publicat per conèixer amb detall quin és el seu abast i, si s’escau, demanar la seva impugnació per combatre aquest intrusisme professional.