MC posa els seus serveis jurídics a disposició del personal facultatiu a qui es denegui l’obtenció del títol d’especialista en Urgències

Urgències de l'Hospital de Viladecans

Amb la publicació al BOE del Reial Decret 610/2024 el passat 3 de juliol es va fer oficial la creació de l’especialitat de Medicina d’Urgències i Emergències, que regularitzarà la situació de milers de professionals facultatius que treballen als serveis d’urgències sense una especialitat acreditada. El Decret sosté que les persones que disposin d’un títol d’especialista en Ciències de la Salut o estiguin habilitades per exercir la Medicina General o de Família i, a més, acreditin un exercici professional suficient en aquest àmbit poden accedir directament a l’obtenció del títol per la via extraordinària, sense haver de fer cap prova pràctica.

No obstant això, Metges de Catalunya (MC) ha detectat incerteses pel que fa a determinades casuístiques, de manera que impugnarà de forma genèrica totes aquelles qüestions del reial decret que resultin discriminatòries. A més, el sindicat mèdic posa els seus serveis jurídics a disposició de tots els seus afiliats i afiliades per oferir-los acompanyament jurídic individualitzat en cas de ser vetats durant el procés de sol·licitud en alguna de les situacions següents:

  • Si reuneixen tots els requisits per obtenir el títol que dicta el reial decret, però tot i això se’ls denega.
  • Si reuneixen els requisits per obtenir el títol, però se’ls denega perquè la seva activitat ha estat prestada a un servei diferent del d’urgències generals hospitalàries o per ser especialistes d’altres serveis de l’hospital no adscrits a urgències.
  • Si reuneixen els requisits per obtenir el títol, però se’ls denega perquè la seva activitat professional s’ha dut a terme a un centre d’urgències d’atenció primària (CUAP). 
  • Si reuneixen els requisits d'activitat professional per obtenir el títol, però no tenen cap títol d’especialista ni certificat per exercir la Medicina General o de Família a Espanya. Aquest és el cas dels que hagin obtingut la llicenciatura a partir de l'any 1995. 

En aquest sentit, MC encoratja tots els professionals que disposin dels mèrits suficients a demanar el títol d’especialista d’Urgències i Emergències, independentment del que dicti el reial decret, ja que hi ha qüestions que aquest no contempla o que resulten incongruents i, per tant, podrien reclamar-se jurídicament. El sindicat no pot garantir el resultat satisfactori de les actuacions jurídiques que s’iniciïn, però sí que espremerà al límit les opcions de tots els companys i companyes.  

Terminis
És molt important que les persones que es trobin amb traves o denegacions durant el procés contactin amb el sindicat tan aviat com sigui possible, enviant un correu electrònic a lex@metgesdecatalunya.cat. És imprescindible fer-ho amb temps per poder ajustar-se als terminis, de manera que cal contactar amb MC abans que aquests finalitzin. 

Cal recordar que el procediment consta de dues fases –una primera amb el Departament de Salut per obtenir el certificat d’acreditació d’exercici professional, i una segona amb el Ministeri de Sanitat per sol·licitar el títol d’especialista–, i que el termini pel tràmit de la primera fase s’obrirà a tothom el diumenge 15 de setembre –la data de finalització d’aquest varia en funció del mes de naixement dels sol·licitants–. 

En darrer lloc, MC també recorda que les persones que hagin treballat a diferents comunitats autònomes hauran de fer aquest primer tràmit a cadascuna d’elles, atès que el Departament de Salut només pot certificar els seus centres. 

>> Guia de Salut sobre el títol d’especialista en Urgències i Emergències