MC insta els comitès d’empresa de la xarxa concertada a posicionar-se sobre l’aprovació de millores del conveni SISCAT

Escrit comitès d'empresa

Les seccions sindicals de Metges de Catalunya (MC) de les entitats i consorcis de la xarxa sanitària concertada han presentat un escrit als seus respectius comitès d’empresa en què demanen que els òrgans legítims de representació de les treballadores i treballadors es posicionin sobre la incorporació en l’articulat del II Conveni SISCAT d’un seguit de millores laborals i retributives pactades pel sindicat mèdic en el tràmit de mediació de la vaga de facultatius del febrer passat, a fi de fer-les extensives a tots els grups professionals del sector. L’organització ha pres la decisió de traslladar el requeriment a les bases després de certificar que les cúpules de CCOO, UGT i SATSE han rebutjat fins a tres vegades l’aprovació d’aquest paquet de mesures en la Comissió negociadora del conveni.

“Demanem que els comitès expressin lliurement si estan d’acord en eliminar la retallada salarial del 5% als residents d’infermeria, medicina, farmàcia, llevadores, psicòlegs... o que les embarassades puguin deixar de fer guàrdies a partir de les 20 setmanes de gestació i que percebin el 100% de les retribucions fixes i periòdiques en la prestació per permís de maternitat i per risc durant l’embaràs. Volem saber si els delegats i delegades de CCOO, UGT i SATSE també s’oposen a l’aplicació d’aquestes mesures, beneficioses per a molts treballadors i treballadores, pel sol fet que les ha acordat MC en el context d’una convocatòria de vaga de facultatius”, explica el president del sector d’hospitals concertats del sindicat mèdic, Xavier Lleonart.
 
Si, com preveu l’organització, la majoria dels comitès d’empresa es mostren favorables a l’aprovació de les millores, MC tornarà a reclamar la seva inclusió en II Conveni SISCAT, aquesta vegada amb l’aval dels representants de les plantilles de totes les forces sindicals. Per contra, si els comitès acaten la disciplina jeràrquica i rebujen la proposta, “hauran de justificar davant de milers de treballadors per què mantenen retallades o s’oposen a mesures que afavoreixen la igualtat i la conciliació”, assegura Lleonart.

Fake news
Davant l’acció endegada per MC, una de les tres organitzacions al·ludides ha reaccionat enviant un comunicat als seus delegats en què acusa el sindicat mèdic de “manipular”.

La resposta de MC ha estat rebatre, punt per punt, el document de la UGT per “desemmascarar totes les mentides que s’hi inclouen”. Per a l’organització, es tracta d’una “burda estratègia d’intoxicació per generar un relat fals”. Segons Lleonart, es tracta d’una reacció “impulsiva, precipitada i improvisada” que utilitza les tècniques fraudulentes de les fake news. “Volen convèncer els seus delegats, que no han participat en la decisió de la cúpula, i recorren a insídies, a arguments emocionals i de lluita de classes que no hi ha per on agafar-los. La veritat és que no volen que els seus representats els qüestionin i, per evitar-ho, utilitzen una propaganda mancada d’ètica”.