MC presenta un miler de candidats a les eleccions sindicals de l’ICS per seguir lluitant per millorar les condicions laborals del col·lectiu mèdic

Pòster eleccions ICS 2023 web

Metges de Catalunya (MC) presenta un total de 951 candidats a les eleccions sindicals a l’Institut Català de la Salut (ICS), que se celebraran els dies 28 i 29 de març, per elegir els 431 representants dels treballadors a les juntes de personal. Aquests estan distribuïts en 17 llistes electorals, una per a cadascun dels vuit hospitals i dels nou àmbits territorials d’atenció primària de l’empresa pública.

El sindicat mèdic, que en les darreres eleccions es va imposar com a primera força sindical en l’àmbit de l’atenció primària –i segona en el còmput global dels comicis–, aspira a refermar la seva victòria per quart any consecutiu i consolidar-se com l’organització majoritària del sistema sanitari públic, la qual segueix lluitant per la millora de les condicions laborals del col·lectiu mèdic.

Sota el lema “El teu sindicat, la teva força”, MC presenta unes propostes centrades en deu punts clau: la millora de les retribucions dels professionals facultatius, reivindicar la unificació de les jornades de treball per facilitar la conciliació de la vida laboral i familiar, dimensionar les càrregues de treball per garantir la seguretat clínica dels pacients i del propi metge o metgessa, apostar per la formació continuada gratuïta, de qualitat i en horari laboral; fer decisiva la opinió del personal mèdic en les decisions organitzatives i de gestió, reclamar la progressió efectiva de la carrera professional, erradicar la contractació precària o temporal, protegir el descans entre jornades o posterior a les guàrdies mèdiques, i seguir presents i actius en tots els àmbits de negociació.

Així mateix, una de les prioritats de MC és també la negociació del III Acord sobre les condicions laborals del personal estatutari de l’ICS, que va començar fa un any amb l’objectiu de renovar el pacte actual. Aquest data del 2006 i no va comptar amb el suport del sindicat, ja que no recollia les reivindicacions ni millores considerades imprescindibles per al nostre col·lectiu professional. Per tant, ens trobem en un moment en què hem d’unir forces per assolir un nou acord que inclogui totes les necessitats dels metges i metgesses.

Després de més d’una dècada patint les conseqüències de les retallades sanitàries, tres anys fent front als efectes de la pandèmia de la COVID-19, constants sobrecàrregues de feina i una sensació generalitzada d’esgotament crònic, l’organització sindical demana la unió de tot el col·lectiu mèdic per a obtenir el major nombre de suports en aquest nou procés electoral i, així, poder continuar lluitant per donar sortida a totes aquestes dificultats.

La votació presencial serà el dimecres 29 de març, excepte a l'Hospital de Bellvitge i Vall d'Hebron, on hi haurà dos dies –28 i 29 de març–, i els permisos per a l’exercici del vot varien en funció de la mesa electoral on s’hagi de votar. Si aquesta es troba dins del mateix centre de treball on presta els seus serveis, disposarà d’un màxim de mitja hora; si es troba en un altre centre de treball de la mateixa localitat, el màxim serà de dues hores; i si s’ha de desplaçar a un centre de fora de la localitat on treballa, tindrà fins a quatre hores.

Vot per correu
No obstant, també hi ha la opció del vot per correu, el qual MC recomana sol·licitar el més aviat possible –tant si es preveu anar a votar presencialment com si no– per assegurar el vot en cas de patir qualsevol imprevist el dia de les eleccions. Des del sindicat, hem elaborat una guia amb el procediment que cal seguir per fer la sol·licitud i emissió del vot per correu, així com un llistat amb les localitzacions on s’haurà d’enviar el vot per correu segons l’hospital i l’àmbit d’atenció primària pertinent.