MC reclama “voluntat política” per millorar el sistema sanitari català en el Fòrum de Diàleg Professional de Salut

Metges de Catalunya (MC) ha assistit aquest dilluns a una nova reunió del Plenari del Fòrum de Diàleg Professional, celebrada a l’Espai Bital de l’Hospitalet de Llobregat. Aquesta ha comptat amb la participació del conseller de Salut, Manel Balcells, que ha exposat els principals eixos de la transformació del sistema de salut per donar resposta a les necessitats assistencials actuals de la ciutadania, i ha detallat les línies de treball que ha desenvolupat des que va assumir el càrrec a l’octubre de 2022.

El president del sindicat, Jordi Cruz, hi ha participat i ha aprofitat l’ocasió per tornar a reclamar al conseller Balcells que hi hagi “voluntat política” per dur a terme aquesta millora del sistema sanitari català i equiparar les condicions laborals de tots els professionals, tal com ja ho va fer en la darrera reunió de la taula d’harmonització.

En aquest sentit, el dirigent ha recordat que, tot i que les entitats que formen part d’aquest Fòrum porten reunint-se des de l’any 2017, “els professionals encara no han percebut que s’hagin aplicat cap de les conclusions ni actuacions que es van aprovar i consensuar al III Fòrum”, que es va celebrar a finals de 2019.

I és que, malgrat que en els últims set anys s’han creat dos mecanismes molt importants per a la millora i l’actualització del model sanitari català –el Fòrum de Diàleg Professional, pel que fa als canvis, i el Pacte Nacional de Salut, quant a compromís polític–, el sindicat mèdic sosté que “no s’ha avançat en cap sentit: ni en organització, ni en compromís polític”.

En la reunió s’ha destacat Catalunya com una de les comunitats autònomes que millor retribueix als metges i metgesses interns residents. No obstant, Cruz ha recordat que això és així gràcies a l’acord de sortida de vaga assolit a l’octubre de 2020 per MC amb les patronals sanitàries i l’Institut Català de la Salut (ICS), per una banda, i la feina dura de l’organització en les negociacions del conveni SISCAT i la taula d’harmonització, per altra.

Així doncs, si bé recentment s’han plantejat millores quant a retribucions, jornada laboral, classificació professional, DPOs i dels nivells de carrera professional, entre d’altres, el sindicat insisteix en que per dur-les a terme és necessari que l’Administració i els dirigents polítics tinguin la voluntat necessària per aplicar-les.