MC retreu a l’ICS una "inacció vergonyosa" en la gestió del personal de l'entitat

ICS

Metges de Catalunya (MC) acusa l’Institut Català de la Salut (ICS) de "penalitzar els drets dels treballadors de l’entitat" endarrerint decisions "de manera sistemàtica", especialment aquelles que comporten conseqüències econòmiques. El sindicat mèdic mostra la seva indignació després que en la darrera reunió de la Mesa Sectorial de Negociació de Sanitat s’hagi constatat novament que l’entitat pública continua sense resoldre processos relacionats amb la contractació i retribució del seu personal.

En concret, l’organització crítica que les oposicions de l’any 2018 encara no s’han resolt i els candidats no han ocupat les places. Segons la darrera previsió de l’ICS, la incorporació dels nous treballadors no es produirà fins al segon semestre d’aquest any o el primer trimestre de 2022. Per a MC, la inacció de l'empresa és "vergonyosa" i comporta la perpetuació de la inestabilitat i l’eventualitat que ja arriba al 40% de la plantilla de professionals del sistema públic de salut. "Sembla que l’ICS no té cap presa perquè prefereix comptar amb personal interí i eventual, del qual pot prescindir i s’estalvia la consolidació de drets laborals", afirma Ana Roca, vicepresidenta de MC.

A més de les oposicions, l’ICS manté encallats dos processos que afecten la incorporació de professionals i la mobilitat d’aquests pel territori. Des de l’any 2019 i fins a aquest dijous, la borsa de treball on se seleccionen els professionals que han de cobrir places temporals no s’havia actualitzat, motiu pel qual no s’havien inclòs nous candidats ni els existents havien pogut afegir nous mèrits en els seus currículums que els permetessin millorar la seva posició a la borsa. Així mateix, des de fa dos anys es troba pendent d’execució el concurs de trasllat obert i permanent pactat amb els sindicats per facilitar la mobilitat geogràfica del personal de l’empresa pública.

A tot això, Ana Roca hi afegeix una política retributiva, pel que fa al complement variable per objectius (DPO) de l’any 2021, que "lluny de reconèixer l’esforç i l’excel·lència mostrada pels professionals en l’atenció a la pandèmia, afegeix ítems i valoracions que dificulten l’assoliment del 100% d’aquesta retribució". La responsable sindical valora aquest fet com una "desconsideració" vers els treballadors de l’ICS, "mentre es prenen decisions ignominioses com renovar el contracte de Ferrovial pagant 3,8 milions d’euros per l'augment de trucades al 061".