El president de Metges de Catalunya (MC), Jordi Cruz, ha signat en nom del sindicat la Declaració de Barcelona sobre les Polítiques de Temps que pretén fer del dret al temps un dret de tota la ciutadania, per millorar així la salut, la sostenibilitat i la igualtat entre persones. A banda del sindicat, 75 institucions mundials referents en aquest àmbit han subscrit també l’escrit com a colofó de la Time Use Week de 2021, coneguda abans com “Setmana dels Horaris”.
Es tracta d’un manifest pioner, amb 10 compromisos clau, que aborda totes les dimensions en què impacten les polítiques de temps, tant des de la perspectiva social com de gènere. En concret, la declaració accepta que l’ús del temps i la seva organització social “afecten directament la salut de les persones a través de la disrupció dels seus ritmes circadians, als quals s’han relacionat diversos problemes de salut com malalties cardiovasculars, diabetis, sobrepès i problemes de salut mental, entre d’altres”.
A més, la declaració subratlla que aquestes polítiques de temps “poden ser una eina clau per a la recuperació de les conseqüències de la pandèmia de COVID-19 i per fer front als futurs escenaris de treball”, però, al mateix temps, posa en evidència que “existeix una bretxa de gènere pel que fa als usos del temps”, amb especial incidència en les dones.
Les entitats signants es comprometen, dins la seva àrea de competència i possibilitats, a “treballar per generar consciència i desenvolupar i implementar polítiques de temps que avancin cap a una societat més sana, igualitària, més productiva i sostenible”.
MC va demanar la setmana passada a les administracions i empreses sanitàries que promoguin polítiques del temps de treball, a fi de millorar la salut i el benestar emocional dels professionals de la medicina. En aquest sentit, va reclamar que els gestors posin fi a les jornades laborals inacabables, que afecten tant la salut de les plantilles, amb una alta incidència de burn-out, com la qualitat de l’assistència.