MC titlla d'"insult" la proposta de conveni presentada per les patronals sanitàries

Protesta facultatius SISCAT

Metges de Catalunya (MC) ha valorat com un "insult" la proposta de conveni col·lectiu presentada per les patronals Unió Catalana d’Hospitals (UCH), Consorci Associació Patronal Sanitària i Social (CAPSS) i Associació Catalana d’Entitats de Salut (ACES) en la tercera reunió de la mesa negociadora celebrada aquest dimecres. El sindicat ha criticat obertament el plantejament dels representants empresarials que "es limiten a adaptar les novetats legislatives al conveni, mentre manifesten sense rubor la voluntat de limitar o retallar drets socials".

Per a l’organització és "inversemblant" que la proposta patronal obviï la situació laboral provocada per la pandèmia de COVID-19 i no inclogui "cap mesura de reconeixement explícit ni cap reforç dels drets dels treballadors i treballadores". Al contrari, el document presentat a la mesa de negociació inclou mesures "restrictives i penalitzadores", com l’increment del percentatge de jornada de distribució irregular, l’absorció del permís tres dies per naixement o adopció, la racionalització dels permisos o la revisió de drets sindicals consolidats, entre altres.

Aquest posicionament, a parer de MC, ha corroborat que les entitats patronals no són interlocutors vàlids per negociar les condicions laborals i retributives del personal de la sanitat pública concertada. En aquest sentit, l’organització es qüestiona si el Servei Català de la Salut (CatSalut), majoritari en els consells de govern de les empreses del sector, és coneixedor de la proposta de conveni de les patronals i ratifica el plantejament de relacions laborals exposat en el document. "Si no és així, les patronals queden totalment desautoritzades per continuar amb les negociacions", ha reblat el sindicat mèdic.

Plataforma de MC
MC també ha lliurat a la mesa negociadora la seva proposta de conveni col·lectiu. L’organització professional planteja la neutralització de la retallada del 4,05% del sou, encara vigent en algunes empreses, una pujada lineal del 15% en tots els conceptes salarials, la desvinculació de la retribució variable de l’equilibri pressupostari de les empreses i la regulació de la jornada laboral i els descansos de tots els grups professionals.
 
A més, reclama que el conveni reconegui que el preu de l’hora de guàrdia ha de ser, com a mínim, el mateix que el de l’hora ordinària de treball, un conflicte històric que la justícia ha avalat de manera reiterada però que les patronals es neguen a reconèixer. Aquesta reivindicació se situa en la mateixa línia de la que realitzen ara altres organitzacions amb motiu de la retribució de les hores realitzades per a la campanya de vacunació contra la COVID-19, les quals veuen inconcebible que s’abonin a un preu no superior al de l’hora ordinària de treball.

El sindicat també proposa la integració en el nou conveni dels acords obtinguts en el marc de la vaga de facultatius de febrer de 2019, l’aplicació dels quals es troba pendent de resolució judicial per la impugnació del pacte presentada per les centrals no mèdiques.

Patronals i sindicats estudiaran les diferents propostes de conveni i es tornaran a reunir al maig.