MC trasllada al govern espanyol les demandes del col·lectiu mèdic català sobre les condicions de jubilació

Metges de Catalunya (MC) s’ha reunit aquest dimarts amb una representació del Grup Parlamentari Socialista al Congrés dels Diputats per presentar-li la proposta de millora de les condicions de jubilació del personal facultatiu, a fi d’eliminar els greuges que pateix el col·lectiu a l’hora del retir. En concret, el sindicat ha plantejat que les hores extres i les jornades d’atenció continuada fetes al llarg de la vida laboral d’un metge o una metgessa computin a efectes de cotització i serveixin per avançar l’edat de jubilació o augmentar l’import de la pensió. A més, ha reclamat que la professió mèdica compti amb mecanismes compensadors pels riscos que implica el seu exercici.

En el marc del debat obert entre l’executiu central i els agents socials per la reforma de las pensiones i l’edat de jubilació, impulsada pel Ministeri de la Seguretat Social, la direcció de MC, encapçalada pel president i el secretari general, Jordi Cruz i Xavier Lleonart, respectivament, ha mantingut una trobada per videoconferència amb la portaveu adjunta de la Comissió de Sanitat i Consum, Carmen Andrés; la portaveu de la Comissió de Seguiment i Avaluació dels Acords del Pacte de Toledo, Mercè Perea; el portaveu de la Comissió d’Hisenda i Funció Pública, José Luis Aceves, i la diputada socialista al Parlament de Catalunya, Assumpta Escarp. 

Durant la reunió, l’organització ha exposat als representants socialistes les propostes de modificacions legislatives que, al seu parer, hauria d’introduir l’Administració i que passen per calcular el temps treballat en funció de les jornades laborals completes basades en les 37,5 hores setmanals actuals, i no a partir dels anys naturals d’exercici professional. Així, l’excés d’hores generat per les guàrdies, que sí estan sotmeses al règim fiscal ordinari (IRPF i Seguretat Social), també computarien a efectes de temps de cotització per al càlcul de la pensió de jubilació. 

A més, considera que la reforma hauria de preveure un procediment per poder incrementar la pensió en un percentatge proporcional a l’escreix d’activitat feta (guàrdies, peonades, doblatges, etc.), en els casos en què el professional decideixi voluntàriament perllongar la seva vida laboral més enllà de l’edat legalment establerta.

Finalment, el sindicat demana voluntat política perquè, en la nova regulació, les professions sanitàries comptin amb coeficients reductors de cara a la jubilació per poder avançar l’edat del retir, sense que la quantitat de la pensió es vegi penalitzada. Això ja passa en aquelles professions tipificades com especialment dures, amb un alt grau de perillositat o toxicitat, com la de bombers, personal ferroviari, personal de vol, miners, policies locals, artistes o toreros. 

La reunió amb la representació socialista s’ha produït després de la trobada que la direcció de MC va mantenir el 9 de març passat amb l’exministre de Sanitat i primer secretari del PSC, Salvador Illa, per analitzar diversos aspectes de l’actualitat sanitària.