Metges de Catalunya (MC) recrimina al Ministeri de Sanitat que tanqui la porta a la titulació extraordinària dels mesto (metges especialistes sense títol oficial) i deixi a prop de 3.000 facultatius de l’Estat en una situació de desigualtat respecte als seus homòlegs italians, que veuran reconeguda la seva especialitat a tota la UE a partir de l’any 2016 si acrediten com a mínim 10 anys d’experiència en l’exercici de la seva àrea mèdica.
Segons una informació recollida aquesta setmana per Diario Médico, la Dirección General de Ordenación Profesional del Ministeri de Sanitat, dirigida per José Javier Castrodeza (foto), ha rebutjat la possibilitat d’obrir un nou procés de regularització dels mesto espanyols a imatge del que s’ha fet a Itàlia perquè "és el mateix que s’ha fet a Espanya en dues ocasions". Les fonts ministerials afirmen al diari que la Comissió Europea, tot i modificar la directiva de qualificacions professionals per reconèixer els títols dels especialistes italians, manté com a "excepcionals i únics" els processos de regularització que es van a produir els anys 1994 i 1999 a l’Estat espanyol.
El secretari de MESTO-FESTO de Metges de Catalunya (MC), Ricard Yago nega que la UE posi cap obstacle a obrir un nou procediment de titulació, "tan sols fixa els criteris per al reconeixement europeu dels títols". Per a Yago, els processos dels anys noranta van ser "insuficients" i el ministeri "és conscient" que no van solucionar la situació de tots els professionals afectats. El fet que gairebé 3.000 professionals quedessin exclosos d’aquell intent de regularització "demostra que hi van haver molts errors en el plantejament de les normes".
La negativa de Sanitat a aplicar una solució en la línia italiana suposa "una discriminació professional incomprensible" per part de l’Estat cap els seus propis metges. Segons Ricard Yago, l’Administració pública hauria de protegir els mesto, els quals ha format i contractat, "en comptes de situar-los en condicions d’inferioritat".
Per al responsable de titulació de MC, la veritable explicació al rebuig del ministeri cal trobar-la en "la por a l’enfrontament amb altres col·lectius i lobbis mèdics". Però aquest temor no té fonament perquè el total de mesto a titular "representa només el 25% dels llicenciats que s’han presentat a la darrera convocatòria de l’examen MIR" i tots ells ja disposen d’un lloc de treball.