Metges de Catalunya demana al CatSalut que esclareixi la posada en marxa del CAP Can Roca de Terrassa

CAP Can Roca

Metges de Catalunya (MC) reclama al Servei Català de la Salut (CatSalut) que resolgui els dubtes existents sobre l’entrada en funcionament del CAP Can Roca de Terrassa, després que el comitè d’empresa del Consorci Sanitari de Terrassa (CST) hagi denunciat l’endarreriment de la data d’obertura del dispositiu per les incerteses sobre la gestió de les derivacions als especialistes hospitalaris dels pacients assignats al nou centre.

Segons el comitè, el CAP Can Roca de Terrassa, gestionat pel CST i que havia d’obrir portes el 31 de març passat, es manté a l’espera d’iniciar la seva activitat perquè el CatSalut està valorant la possibilitat que els pacients que requereixin derivació hospitalària siguin assumits per la Mútua de Terrassa, entitat privada concertada que es reparteix amb el CST la prestació de l’assistència sanitària a la ciutat vallesana.

Els representants de la plantilla del consorci públic consideren que no hi ha cap motiu assistencial que justifiqui que les derivacions del CAP Can Roca s’enviïn a l’Hospital Universitari Mútua de Terrassa i no a l’Hospital de Terrassa, centre públic de referència del CST. En aquest sentit, avisen que, en cas de concedir-se les derivacions a l’entitat privada, el CatSalut podria incórrer en un adjudicació irregular, ja que s’hauria fet per la via directa i no per mitjà d’un concurs públic.

El president del comitè d’empresa del CST i secretari general de MC, Xavier Lleonart, afirma que aquesta incertesa sobre les derivacions està bloquejant l’obertura del CAP. A més, explica que tampoc hi ha una decisió presa sobre la conformació de la plantilla de professionals, és a dir, si el personal del nou centre el proporcionarà el CST, o bé si provindrà en part de Mútua de Terrassa. Un altre fet que està endarrerint l’entrada en servei de l’equipament, assegura.

Darrera d’aquestes negociacions, segons Lleonart, hi ha en joc els recursos econòmics que el CatSalut destinarà al CAP Can Roca i si aquests els rebrà íntegrament el CST, o si també en percebrà de manera parcial la Mútua de Terrassa, en cas que es faci càrrec de les derivacions de pacients que requereixen visita, prova o ingrés hospitalari.

El comitè d’empresa del CST defensa que la injecció econòmica ha de servir per reforçar el principal proveïdor de salut de titularitat pública de la ciutat. El CAP Can Roca tindrà una població de referència de 25.000 habitants, 5.000 dels quals provindran del CAP Terrassa Nord (gestionat pel CST) i 20.000 del CAP Rambla (gestionat per Mútua).

Pregunta parlamentària
La polèmica sobre la gestió del nou CAP Can Roca ha arribat al Parlament de Catalunya a través d’una bateria de preguntes adreçades al Govern, que haurà de donar una resposta per escrit.

Així mateix, el comitè d’empresa ha demanat a l’alcalde de Terrassa i vicepresident del Consell de Govern del CST, Jordi Ballart, que es posicioni per no endarrerir més l’entrada en funcionament del nou dispositiu sanitari.